Zvicra, me ekonomi të fortë dhe paga të larta!

Për momentin shkalla e papunësisë në Zvicër është pak më shumë se 2 përqind

Në përgjithësi, forca e ekonomisë së Zvicrës, e cila i rezistoi pandemisë shumë më mirë se vendet e tjera, tregoi se ky shtet ka traditë dhe ka ekonomi të fuqishme dhe me paga të larta për person.

“Edhe në një kohë krize, Zvicra shënon rezultate falë stabilitetit, parashikueshmërisë dhe sigurisë së saj”, tha Patrik Wermelinger, anëtar i bordit ekzekutiv të Switzerland Global Enterprise (SGE), i cili promovon vendin jashtë vendit në emër të qeverisë federale dhe kantonet.

Për momentin, shkalla e papunësisë në Zvicër është pak më shumë se 2 për qind, ndërsa është 6.8 për qind në të gjithë BE-në.

Duke parë konkretisht vendet fqinje, është:

7.3 për qind në Francë,

8.4 për qind në Itali,

5 për qind në Gjermani dhe

5.7 për qind në Austri.

Çfarë ka të bëjë saktësisht e gjithë kjo me koston e jetesës në Zvicër?

Qëndrueshmëria e vendit ndaj krizave globale do të thotë që njerëzit mbeten të punësuar dhe njerëzit e punësuar mund të përballojnë të blejnë të paktën nevojat bazë.

Tani për tani, “situata e tregut është shumë pozitive për punonjësit… Punëtorët e kualifikuar janë të paktë dhe mungesa nuk mund të plotësohet thjesht nga punëtorë nga vendet fqinje”, sipas Peter Unternährer, drejtori rajonal i Manpower për Zvicrën qendrore dhe lindore.

Paga të larta

Mirë, kështu që të ardhurat tuaja mujore në vetvete nuk do të thonë asgjë nëse nuk i konvertoni ato në fuqinë e saj blerëse.

Në Zvicër, pagat e larta hahen nga çmimet e larta – të paktën kështu do t’ju thonë shumë njerëz dhe ne nuk do të debatojmë me këtë.

Por prisni përpara se të hidheni në këtë përfundim, le të flasim për McDonald’s dhe hamburgerin e tij Big Mac (po, na dëgjuat mirë – një burger Big Mac).

Indeksi Big Mac i revistës Economist është një metrikë e pranuar globalisht, e cila krahason se sa kushton ky burger në çdo vend.

Nuk është për t’u habitur që ky sanduiç kushton më së shumti në Zvicër (6,98 dollarë = 6,71 franga), tranmseton albinfo

Megjithatë, nëse merrni një pagë minimale për orë, le të themi 20 franga, një punëtor mesatar mund të blejë tre burgera për pagën e tij për orë.

Për krahasim, në SHBA, ku Big Mac kushton 5,81 dollarë (përsëri, sipas indeksit) por paga minimale mesatare në nivel federal është 7,25 dollarë në orë, një punëtor mesatar mund të ketë pak më shumë se një burger për një orë punë.

E gjithë kjo do të thotë se gjërat nuk janë gjithmonë ashtu siç duken.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT