Prodhuesi gjerman i makinave Volkswagen do të paguajë gjobë prej 1 miliardë eurosh (1.2 miliardë dollarë) mbi skandalin e emetimit të naftës së kompanisë, transmeton Anadolu Agency (AA).

Në një deklaratë të lëshuar nga gjiganti gjerman, Volkswagen pranoi akuzat për mashtrime në testet e automjeteve.

Në deklaratë thuhet se më herët, prokurori publik i qytetit gjerman Braunschweig, lëshoi një urdhër administrativ kundër Volkswagen AG gjatë krizës së naftës, duke imponuar një gjobë prej 1 miliardë euro, duke shtuar 995 milionë euro nga totali për “zhgënjimin e përfitimeve ekonomike”.

Duke pranuar gjobën, Volkswagen tha se nuk do të paraqiste një ankesë kundër saj.

“Volkswagen AG duke vepruar në këtë mënyrë, pranon përgjegjësinë e saj për krizën e naftës dhe konsideron këtë si një hap tjetër të madh drejt tejkalimit të kësaj të fundit”, tha kompania.

Sipas deklaratës, gjetjet e hetimit të kryera nga prokurori publik i qytetit gjerman zbuluan se “detyrat e monitorimit ishin shkelur në departamentin e Zhvillimit të Pushtetit në kontekstin e testeve të automjeteve”.

“Sipas rezultateve të marra nga prokurori publik i qytetit Braunschweig, ata ishin shkaqe të njëpasnjëshme me 10.7 milionë automjete në total me motorët me naftë të tipit EA 288, në SHBA dhe Kanada, si dhe ato të tipit EA 189, në mbarë botën, duke u reklamuar, shitur për klientët dhe vendosur në treg me një funksion softuerik të papranueshëm në periudhën nga mesi i vitit 2007 deri në vitin 2015”, thuhet në zbulim.

Volkswagen u deklarua fajtor vitin e kaluar për mashtrim të testeve të emetimeve duke përdorur softuer në gati 600 mijë automjete me naftë në SHBA dhe ranë dakord të paguajnë 4.3 miliardë dollarë në ndëshkime.

Në vitin 2015, Volkswagen pranoi se afërsisht 11 milionë automjete të saj në mbarë botën përmbanin softuer për të mashtruar testet e emetimeve.