Veturë me naftë, me benzinë, apo elektrike?

Meqë karburantet po shtrenjtohen përditë, është bërë krahasimi i çmimit të vozitjes së një veture elektrike, njërës që konsumon benzinë ​​dhe të njërës që konsumon naftë. Në të tri rastet janë përdorur modele të reja veturash.

Thënë shkurt, llogaria del kështu – në nivel vjetor, vozitja e një veture elektrike ju kushton rreth 174 euro, me benzinë rreth 1,409 euro dhe me naftë 1,289.5 euro.

Megjithatë, ekziston edhe një llogari tjetër këtu, të cilën shumëksuh e anashkalon, edhe pse ajo i nivelizon shpenzimet e të tri veturave.

Në fakt, nëse doni të bleni një veturë elektrike, duhet ta dini se ato janë gati dy herë më të shtrenjta se veturat e të njëjtës madhësi me benzinë ​​ose naftë.

Për shembull, një veturë elektrike (për shembull Volkswagen ID3 2022, me fuqi të motorit 150 KF) kushton 37,925 euro. Një veturë me benzin e të njëjtit vit (p.sh. Toyota Yaris 1,490 cc, me 125 KF), që sipas llogaritjes harxhon rreth 5,3 litra në 100 kilometra kushton 16,790 euro. Ndëkaq, një dizell i vitit 2022 (Renault Megane 1,460 kubikë, me 115 KF), që harxhon rreth 4,6 litra naftë në 100km, kushton 20,790 euro.

Përndryshe, nëse e marrim se një veturë përshkon 50 kilometra në ditë, atëherë vetëm konsumi ditor i secilës veturë duket kështu:

– Vetura elektrike: 50 kilometra x 0.1 euro për kilometër = 0.50 euro.

– Vetura me benzinë: 50 kilometra (gjegjësisht, mesatarisht 2,65 litra benzinë ​​të konsumuar) x 1,40 = 3,71 euro.

– Vetura me naftë: 50 kilometra (rreth 2.3 litra të konsum i kombinuar) x 1.36 = 3.13 euro.

Ju mbetet pra të vendosni vet se cila llogari është më e levërishme për ju, çmimi veturës, apo i karburantit.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT