Trump nuk e mban fjalë, tërhiqet prej premtimeve më të forta të fushatës

Presidenti i zgjedhur po përballet me pyetjen nësë ai mund të drejtojë njëkohësisht si vendin ashtu edhe biznesin e tij multi miliardësh në fushën e pasurive të paluajtshme.

Trump i tha shtypit se në teori ai mund t’i bëjë të dyja “ mund të drejtojë biznesin dhe vendin, në mënyrë perfekte”.

Por sipas zotit Trump, megjithëse ligji është në krah të tij, “një president nuk mund të ketë asnjë konflikt interesi dhe për këtë arsye ai po kalon bizneset në emër të fëmijëve të tij”.

Sprapsja e zotit Trump prej disa prej premtimeve më të forta të fushatës mund të zhgënjejë shumë prej mbështetësve të tij që duan të shohin zonjën Klinton në burg. Jashtë axhende është edhe çështja e reduktimit të emetimit në ajër të gazit karbonik.

Por Trump ka premtuar se do të jetë një president për të gjithë.

Presidenti Barak Obama tha se pasuesi i tij do të kuptojë se qëndron një diferencë e madhe mes retorikës në fushatë dhe realitetit në zyrën ovale të Shtëpisë së Bardhë.

Trump do të marrë fuqi të plotë në 20 janar, ditë kur zoti Obama do të lërë detyrën.

Ndryshimet klimatike

Trump i cili më parë e kishte cilësuar problemin e ngrohjes globale “një shaka prodhim Kinez”, duket se gjithashtu është sprapsur prej kërcënimeve për tu tërhequr nga marrëveshja e Parisit mbi ndryshimet klimaterike.

Trump i tha gazetës prestigjioze amerikane “New York Times” se “ajri i pastër është jetik” dhe se ai beson se “ka një lidhje mes ndryshimeve që po pëson klima dhe aktivitetit njerëzor”.

“Po e shoh me kujdes! Jam me mendje të hapur përsa i takon marrëveshjes”, tha zoti Trump.

Multimiliarderi i pasurive të paluajtshme dhe personazhi i rëndësishëm televiziv është tërhequr edhe prej qëndrimit për të torturuar të dyshuarit për terrorizëm. Ai tha se ndryshoi mendje pasi u takua me gjeneralin në pension, dikur pjesë e trupave të marinës amerikane James Mattis, kandidati kryesor për pozicionin e Sekretarit të Mbrojtjes.

Trump tha se gjenerali Mattis nuk ka menduar kurrë se teknikat e ashpra të marrjes në pyetje “janë të dobishme”. Ai shtoi se gjenerali preferon të ndërtojë besim tek ata që pyeten duke i ofruar “një paketë cigaresh dhe birrë”.

Trump u pyet edhe lidhur me thirrjet e bëra publike të një grupi nacionalistësh të bardhë që përshendesnin presidentin e zgjedhur amerikan sikurse përshdentej Hitleri prej nazistëve gjermanë në shenjë nderimi, “Hail Trump”(Hail Hitler).

Presidenti i zgjedhur tha se i “rrefuzon dhe i dënon thirrjet e kësaj natyre”.

“Ky nuk është nga ata grupe që unë kërkoj tu jap mbështetje” tha zoti Trump. Por ai doli në mbrotje të të përzgjedhurit të tij si këshilltar kryesor Steve Bannon, drejtues i së djathtës ekstreme në amerikë.

Banno është akuzuar si racist, seksist dhe anti-semitist gjatë kohës që drejtonte këtë grupim.

“Nëse do të mendoja se është racist nuk do ta bëja pjesë të kabinetit tim”, tha Trump.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT