Tito – Stalinit: Mos dërgo më vrasës për mua, do ta dërgoj vetëm një në Moskë…

Legjenda urbane thotë se Stalini disa herë ka dërguar vrasës për ta likuiduar Titon.

Pastaj, sipas këtij tregimi, Tito ka dërguar një telegram në Moskë dhe ka shkruar përafërsisht kësisoj:

“Pusho të më dërgosh vrasës për të më likuiduar. Nëse këtë nuk e bën, do ta dërgoj vetëm një në Moskë. Dhe nuk do të më duhet edhe një tjetër.”

Kurrë nuk është konfirmuar kjo legjendë urbane për kryetarin e Jugosllavisë së dikurshme socialiste, ndonëse mediet botërore, si “Business Insider” kanë shkruar për 20 tentime të KGB-së për ta vrarë Titon. Sipas kësaj gazete, rusët kanë provuar ta vrasin nëpërmjet murtajës në sprej, i kanë dërguar kuti e cila lëshon gaz helmues po të hapet. Kanë provuar ta vrasin edhe 20 herë, por Tito e ka penguar çdo plan të Stalinit.

Thuhet se në arkivat e CIA-s nuk ekzistojnë shënimet për këto 20 tentime vrasjeje, por ka informacione se kjo është tentuar gjithsej tri herë. Dokumenti i parë ka të bëjë me 4 tetorin e vitit 1948. Informata i është dërguar qendrës dy ditë më vonë.

“Rreth 4 tetorit është provuar vrasja e mareshalit Tito nga pjesëtarë të përcjellje së tij elitare, në Bled…”

- Advertisement -

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

MË TË FUNDIT