Të paktën 2.4 miliardë njerëz në botë nuk rregullojnë dhëmbët

Të paktën 2.4 miliardë njerëz në botë nuk rregullojnë prishjet e dhëmbëve. Sipas studimit të gazetës “Journal of Dental Research”, 2.4 miliardë njerëz, gjejnë arsyetime të ndryshme për të shmangur shkuarjen tek dentisti. Udhëheqësi i ekipit hulumtues dhe profesor në Universitetin Queen Mary Wagner Marcenes tha se në mes të 1990 dhe 2010, kanë analizuar 378 vepra, të cilat përfshinë më shumë se 4.7 miliardë njerëz. Hulumtimet kanë treguar se prindërit gjithashtu nuk i rregullojnë defektet e dhëmbëve të qumështit të fëmijëve. Në fakt, më shumë se 621 milionë fëmijë nuk i rregullojnë dhëmbët e prishura të qumështit, siç besojnë hulumtuesit, nuk i kushtojnë vëmendje të mjaftueshme sepse gjithkush mendon se dhëmbë e qumështit janë të “përkohshëm”. Sipas të dhënave nga viti 2010, në Mbretërinë e Bashkuar, një e treta e popullsisë nuk është rregullon dhëmbët, ndërsa në Lituani, kjo shifër është 68 përqind. Ekspertët thonë se rregullimi i dhëmbëve është një prej mënyrave më të mira për të mbrojtur shëndetin oral dhe të përgjithshëm, sepse bakteret përhapen dhe mund të shkaktojë shumëllojshmëri të infeksioneve dhe sëmundjeve.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT