Suedia krijon rrugën e parë elektrike

Ndonjëherë automjetet do të jenë shumë të mëdhaja dhe të rënda për t’i bërë ato kandidate ideale për elektrifikim të plotë. Kjo nuk do të thotë, megjithatë, se nuk mund të fuqizohen vetëm nga energjia elektrike.

Duke povuar këtë çështje, Suedia – në bashkëpunim me prodhuesin e kamionëve Scania – ka krijuar “rrugën e parë elektrike në botë.”  Ajo ka një shtrirje prej dy kilometër autostradë në Suedinë qendrore me linjat e energjisë të shtrirë mbi korsinë e djathtë të saj.

Kamionët hibrid të pajisur posaçërisht me një pajisje të quajtur ‘pantograph power collector’ mund të ecin mbi linja dhe të kenë trokitje e lehtë në energji. Kur lidhen me linjat, ata ecin plotësisht në energji elektrike. Kur ata dalin nga korsinë e djathtë, motori kthehet përsëri në gjendjen hibride. /techsot/

- Advertisement -

MË TË FUNDIT