Studimi – Çdo cigare kushton mesatarisht 14 minuta jetë

Sipas një studimi të fundit, të kryer nga një grup shkencëtarësh, çdo cigare e pirë shkurton 14 minuta jetë. Nëse jeni konsumues të duhanit do t’i bënit shumë mirë vetes nëse do të reflektonit pas këtij artikulli…

Pjesa më e madhe e jona e di se pirja e duhanit dhe e alkoolit i bën shumë keq shëndetit. Mjekët për këtë arsye, u rekomandojnë të gjithëve që të mos abuzojnë shumë me to. Në këta dhjetëvjeçarët e fundit, shumë shkencëtarë po punojnë shumë për të kuptuar se sa shumë të dëmshme janë këto substanca për shëndetin tonë dhe po përpiqen të gjejnë mënyra efikase për t’i ndihmuar njerëzit që të mos pinë më duhan dhe alkool. Deri më tani janë shpikur shumë metoda për t’i bindur disi njerëzit që të qëndrojnë larg këtyre produkteve të dëmshme për shëndetin. Për shembull, disa muaj më parë në Angli u shpik paketa e cigareve që “fliste”, e cila i ftonte njerëzit që të mos tymosnin më duhan. Specialistët kanë shumë mendime për efektet e pirjes së duhanit mbi shëndetin tonë dhe sot ne duam të paraqesim një zbulim shkencor që pa dyshim do t’ju lërë me gojë hapur. Kështu, një grup shkencëtarësh ka thënë se një cigare mund të reduktojë jetën 14 minuta. Duket absurde, por është pikërisht kështu, duhani ka pikërisht këtë efekt kaq negativ mbi shëndetin tonë. Në sajtin Treatment4addiction, që merret me problemet e varësisë së lidhur me duhanin, alkoolin dhe drogën, janë bërë llogaritje për të kuptuar se sa vjet më pak jeton një person që pi duhan. Rezultatet e dala janë vërtet shqetësuese dhe prej tyre ju duhet të reflektoni shumë. Nëse një person tymos mesatarisht një paketë në ditë ose 20 cigare, mund të jetojë dhjetë vjet më pak. Nga këto llogaritje konfirmohet se pirja e duhanit e dëmton seriozisht shëndetin dhe se është më mirë që ta lini atë sa më parë të jetë e mundur për të jetuar më gjatë dhe më mirë. Ndërkohë, një rezultat shqetësues është ai që lidhet me përdorimin e alkoolit. Duket se konsumimi i një pije alkoolike mund të heqë 6 orë jetë. Padyshim, shkencëtarët janë të bindur se edhe marrja e drogave mund të ketë efekte vdekjeprurëse te personat. Vetëm një dozë heroinë mund ta shkurtojë jetën më shumë se 20 orë. Këto rezultate shqetësuese duhet të dekurajojnë të gjithë ata të cilët përdorin këto substanca vdekjeprurëse për shëndetin fizik dhe mendor. Të gjitha substancat që përmendëm më sipër krijojnë një varësi shumë të fortë nga të cilat është me të vërtetë shumë e vështirë pastaj edhe të largohesh. Shumë persona luftojnë, madje edhe me dhimbje, për të fituar betejën kundër varësisë. Nuk është aspak e lehtë që t’ia dilni, por fatmirësisht disa persona, me shumë sakrificë, në fund ia dalin. Jeta është një dhuratë e çmuar dhe pikërisht për këtë motiv, nuk duhet ta çoni dëm. Duhet të përpiqeni të mbani sa më larg të gjitha ato substanca që kërcënojnë shëndetin tuaj dhe ju duhet të bëni gjithçka për të mbrojtur dhe për të kuruar trupin tuaj. Ndaj, përpara se të ndizni një cigare, ose të konsumoni një substancë alkoolike, mendoni nëse ia vlen ta bëni. Ndërkohë, tymi i cigares ndikon jo vetëm te duhanpirësit, por edhe tek ata të cilët nuk janë pirës të duhanit. Kur pini duhan, nuk rrezikoni vetëm shëndetin tuaj, por edhe atë të personave rreth jush, veçanërisht shëndetin e fëmijëve. Pirja pasive e duhanit mund të shkaktojë probleme në rrugët e frymëmarrjes, kancer apo sëmundje të zemrës.

Përgatituni për lënien e duhanit:

– Mos mendoni se nuk mund ta lini duhanin. Mos jini pesimistë.
– Saktësoni një ditë për lënien e duhanit dhe atë ditë të jini të vendosur për ta lënë duhanin.
– Shkruani arsyet për lënien e duhanit dhe vendosini këto shënime në vende të dukshme, mbajini pranë vetes, varini rreth e rrotull.
– Bëjani të ditur vendimin tuaj familjes dhe shoqërisë dhe kërkoni ndihmë nga ata.
– Në shtëpi dhe në vendin e punës hiqni çdo gjë që ju kujton duhanin (çakmak, tavëll duhani, mbajtëse cigaresh).
– Hiqni cigaret nga çanta dhe xhepi juaj. Mos mbani çakmak me vetë.
– Kur të lini duhanin, merruni me aktivitete të reja ditore të cilat jua lehtësojnë përpjekjen tuaj. Mund të filloni programe të ushtrimeve fizike të përshtatshme me moshën. Gjëja më e mirë është të ecni. Nëse keni ndonjë hobi apo dëshirë për të bërë diçka, lini një pjesë të kohës për këtë.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT