Studimet e fundit thonë se rrushi e shkrinë më mirë borën sesa krypa

Jo vetëm një thashethem koti.

Rrushi sic duket mund të ketë edhe një përdorim tjetër jashtëzakonisht të dëshirueshëm, përveç që shndërrohet në verë dhe hahet si një meze frutash – e kjo ka të bëjë me sigurinë në rrugë dhe qëndrueshmërinë.

Në sezonin e dimrit, shumë pjesë të vendit i nënshtrohen reshjeve të vazhdueshme të dëborës dhe temperaturave të ftohta që mund të çojnë në një formim të keq të akullit në rrugët kryesore. Natyrisht, operacionet e pastrimit dhe shkrijet së borës bëhen duke mundësuar siguri dhe kalueshmëri.

Problemi është, me sa duket, metodat tradicionale të pastrimit të borës dhe akullit kushtojnë u Shteteve të Bashkuara rreth 5-miliardë dollarë në vit, të gjitha për shkak të dëmtimit të bërë në rrugë dhe mjedis, transmeton IndeksOnline.Sipas Universitetit Shtetëror të Uashingtonit, rrushi është përgjigjja, plus disa mbeturina shtesë bujqësore. Në fakt, nuk është rrushi vetvetiu, por lëkura e tij që ka një ekstrakt që tejkalon dezinjat e përdorura zakonisht, duke përfshirë kripën e rrugës dhe përzierjen gjoja më miqësore me mjedisin e kripës dhe lëngut të panxharit.

Teknologjia e “Trafikut Sot” zgjodhi këtë histori dhe arriti të bisedojë me studiuesit e ëSU, përfshirë studentin e diplomuar Mehdi Honarvar Nazari dhe profesorin e asociuar të inxhinierisë civile dhe mjedisore, Xianming Shi. Ekipi hulumtues i ëSU-së publikoi punën e tyre në dhjetor duke thënë se “Cdo vit, afro 27 milion ton kripë rruge (klorur natriumi), përdoret në rrugët në SHBA për mirëmbajtjen gjatë stinës së dimrit. Kloridet degradojnë në mjedis dhe mund të paraqesin rreziqe afatgjata mjedisore. “

Shkrirësit e akullit më të disponueshëm kanë kimikate që janë gërryes për repartet e metaleve, asfaltit, betonit dhe paraqesin rrezik për speciet ujore kur arrijnë në tokë. Lëngu i panxharit u shtua për të zvogëluar ndikimin gërryes dhe për të përmirësuar performancën e pastrimit, por mund të varfërojë oksigjenin kur futet në trupat e ujit. Jo mirë.

Përmes një ton provash dhe hulumtimesh, ekipi zbuloi se zgjidhja e tyre e bazuar në ekstraktin e rrushit që nxirrte nga lëkurat e rrushit përmes degradimit kimik dhe fermentimit natyror ndodh që të shkrihet akulli më shpejt dhe shkakton dukshëm më pak dëme në beton dhe asfalt, ndërsa paraqet më pak rrezik te trupat e afërt të ujit. /IndeksOnline