Stresi shkakton inflamacionin kronik

Stresi i vazhdueshëm mund të përkeqësojë inflamacionet dhe madje të çojë te inflamacioni kronik, thonë studimet e fundit.

Inflamacioni është reaksioni i organizmit ndaj një traume ose infeksioni, që mund të vijë si pasojë e çrregullimeve dhe sëmundjeve të ndryshme. Dhe hulumtimet e fundit te femra të shëndetshme kanë gjetur se ekspozimi ndaj situatave stresuese, si fjalimet publike dhe intervistat në punë, po ashtu mund të çojë te inflamacioni kronik.

Shkencëtarët kanë marrë mostrat e gjakut dhe kanë zbuluar se femrat, të cilat kanë qenë të ekspozuara ndaj situatave stresuese tregojnë nivel më të lartë të proteinës C reaktive (CPR), që është shenjë e inflamacionit. Proteina C reaktive prodhohet në mëlçi kur në trup është i pranishëm inflamacioni dhe është pjesë e sistemit mbrojtës të organizmit (sistemit imun).

Edhe pse që moti është vërtetuar se stresi dobëson sistemin imun, ky është hulumtimi i parë i cili efektin e stresit në trup e ka matur në mostrën e gjakut të pjesëmarrësve.

Niveli i CPR ka qenë shumë më i madh te femrat që kanë qenë të ekspozuara në situata stresuese, në krahasim me ato që nuk kanë qenë. Më e keqja është që niveli i kësaj proteine ka vazhduar të rritet gjatë periudhës së ardhshme prej një ore.

Shkencëtarët theksojnë që stresi është i pashmangshëm, por se duhet të mësohemi ta menaxhojmë atë. Ka teknika të ndryshme relaksuese (frymëmarrja e thellë, joga, meditimi, vrapimi) të cilat kanë ndihmuar njerëzit nëpër gjithë botën.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT