Situata politike shtyn fillimin e vitit shkollor

Situata aktuale politike në Kosovë dhe protesta e paralajmëruar nga disa parti opozitare, pikërisht më 1 shtator, ditën kur fillon viti i ri shkollor, ka ngritur shqetësime tek prindërit e nxënëseve, për sigurinë e fëmijëve të tyre, thonë përfaqësues të prindërve.

Sipas tyre vendimi për shtyrjen e fillimit të vitit shkollor nga Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë është vendim i drejtë.

Ministria e Arsimit në Kosovë mori vendim, dy ditë përpara se të fillojë viti i ri shkollor, që të shtyjë deri më 5 shtator ditën e parë të shkollës, me arsyetimin e mos sigurimit në tërësi të teksteve shkollore dhe materialeve të tjera, shkruan Rel.

Udhëheqësi Këshilli i Prindërve të Kosovës, Bajram Beqiri, për Radion Evropa e Lirë, tha se një numër i madh i prindërve të nxënësve, konkretisht të Komunës se Prishtinës, kanë paraqitur shqetësimet dhe kërkesat e tyre për mundësinë e shtyrjes se fillimit të vitit shkollor, për shkak të protestave të paralajmëruara.

“Shqetësimet e prindërve kanë qenë zhvillimet që do të ndodhin në Kuvendin e Kosovës më rastin e ratifikimit të Marrëveshjes për Demarkacionin me Malin e Zi, dhe paralajmërimi i protestave. Ekskluzivisht, shqetësimet kanë qenë tek prindërit e Komunës së Prishtinës, pasi në komunat tjera, nuk ka paralajmërime për protesta. Dhe sigurisht që janë frikësuar që fëmijët e tyre do të implikohen në dhunë dhe ndoshta do të rrezikojnë shëndetin e tyre”, kanë thënë Beqiri.

Se a ka pasur ndonjë ndikim eventual, në marrjen e vendimit, situata politike aktuale në vend, zyrtarë të Ministrisë se Arsimit nuk kanë pranuar të deklarohen, pavarësisht përpjekjeve për të siguruar një përgjigje të plotë.

Ndërkohë, ekspertë për çështje ta arsimit, pohojnë se prapa vendimit të Ministrisë, është situata politike dhe jo mungesa e librave.

Halim Hyseni, udhëheqës i Qendrës për Avancimin e Performancës së Sistemit të Arsimit në Kosovë, duke e vlerësuar vendim të nevojshëm, thotë se ministria është dashur më herët të publikojë këtë vendim, për shkak të shqetësimit të prindërve.

“Ky vendim është politik, sigurisht që ka pasur ndikim frika dhe shqetësimi i prindërve, se çfarë do të ndodh më 1 shtator. Prapa këtij vendimi, fshihet frika dhe presioni i prindërve. Pra, situata politike ka ndikuar që të ministria të marr një vendim të tillë”, thotë Hyseni për Radion Evropa e Lirë.

Ndryshe, më 1 shtator Kuvendi i Kosovës pritet që të diskutojë dhe më pas edhe votojë për ratifikimin e Marrëveshjes me Malin e Zi për shënjimin e vijës kufitare.

Kjo marrëveshje për disa muaj po kundërshtohet nga partitë opozitare, disa nga të cilat edhe kanë paralajmëruar protesta brenda dhe jashtë objektit të Kuvendit të Kosovës, për siç kanë thënë, pamundësimin e jetësimit të kësaj marrëveshjeje.

Sidoqoftë, jo gjithmonë viti i ri shkollor ka filluar më 1 shtator, pasi disa herë, greva pikërisht në këtë datë patën organizuar Sindikata e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, duke kërkuar rritjen e pagave e më pas edhe përmirësimin e kushteve për mësim dhe punonjës të arsimit. /REL/

- Advertisement -

MË TË FUNDIT