E vendosur në shkretëtirën Karakum të Turkmenistanit, krateri Darvaza është një gropë masive e bërë nga njeriu. Ajo është krijuar në vitin 1971 dhe ka djegur gaz metani për dekada.


Thuhet që ajo gropë u ndez me qëllim nga autoritetet sovjetike, duke shpresuar se do të digjej për disa javë.
Por sot, gati 50 vjet më vonë, krateri është ende i ndezur dhe origjina e tij e vërtetë është ende e mbuluar me mister.