Si të hiqni shpejt borën dhe akullin nga xhami?

Sigurisht, shumë prej nesh e duan borën dhe madje edhe akullin, por jo kur ngasim makinën. Nuk është e këndshme kur na duhet të “gërmojmë” një automjet nga bora e thellë ose të përballemi me shtresa të trasha akulli në xhamat. Megjithatë, shoferët me përvojë kanë gjithmonë një zgjidhje.

Përballja me një xhami të ngrirë ndërsa përpiqeni të pini dozën tuaj të mëngjesit të kafeinës nuk është detyra më e këndshme. Duhet kohë, shpesh e çmuar, madje edhe kur bën gjithçka siç duhet, duhet të durosh ajrin e akullt. Dhe e gjithë kjo me kusht që të keni mjetet e duhura. Pa të mund të “qash” vetëm nga fillimi i keq i ditës.

Gjëja e parë që duhet të dini është se nuk ka një rrugë të shpejtë për shkrirjen e xhamit të përparmë. Nëse përpiqeni t’i shpejtoni gjërat, mund të përfundoni me xham të plasaritur dhe kjo është gjëja e fundit që dëshironi.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë se nuk mund ta lehtësoni punën tuaj. Jini të durueshëm dhe të përqendruar, sepse do të shpërblehet në fund, kur të nisni automjetin dhe të largoheni me sipërfaqe të pastra xhami. Ja se si ta bëni atë:

Rregulli i parë mund të tingëllojë paksa kundërintuitiv, sepse në shikim të parë, uji i nxehtë duket se është mënyra më e shpejtë për një xhami të pastër. Çfarëdo që të bëni, mos derdhni kurrë ujë të nxehtë në xhamin e përparmë për të hequr akullin. Kjo është mënyra më e mirë për të thyer xhamin, e cila jo vetëm do t’ju prishë ditën, por do t’ju “kafshojë” portofolin.

Sigurisht, gjërat përshpejtohen me nxehtësinë, kështu që gjëja e parë që duhet të bëni është të ndizni motorin. Kaloni ngrohësin në modalitetin e shkrirjes ose temperaturën maksimale.

Sigurisht, fluksi i ajrit duhet të drejtohet drejt xhamit të përparmë. Në varësi të makinës, ajri duhet të jetë më i ngrohtë në rreth pesë minuta, kur do të fillojë të shkrijë akullin në xhamin e përparmë.

Ndizni kondicionerin, sado e pakuptimtë të duket kjo. Kjo do të ndihmojë në largimin e lagështirës nga ajri dhe parandalimin e mjegullimit të dritareve. Pra, gjithçka që duhet të bëni është të hiqni akullin e jashtëm. Ajo që ndihmon gjithashtu është përjashtimi i riqarkullimit të ajrit, pasi ajri i jashtëm ka më pak lagështi.

Nëse ka shumë borë mbi xhamin e përparmë (dhe pjesë të tjera të makinës), është koha që ta hiqni (butësisht) me një furçë të butë. Kur arrini te shtresa e akullit në xhamat, është koha që pak kimi t’i lehtësojë gjërat dhe përdorni sprej shkrirës për këtë.

Mund ta blini në një pikë shitjeje makinash ose në pikën e benzinës dhe mund të zbatoni parimin bëjeni vetë, duke përdorur përbërës lehtësisht të disponueshëm. Përdorni një shishe spërkatës të mbushur me një të tretën e ujit dhe dy të tretat me alkool izopropil.

Prisni disa minuta që produkti të hyjë në fuqi, më pas hiqni akullin me një kruajtëse plastike. Asnjëherë mos përdorni vegla metalike, pasi ato mund të gërvishtin ose dëmtojnë xhamin.

Kur të keni bërë gjithçka, do të shpërbleheni me xham të pastër dhe një “dukje të mirë”. Mos filloni të vozitni derisa të hiqen i gjithë akulli dhe mjegulla. Është më mirë të prisni disa minuta në makinë derisa ngrohësi të ketë kryer punën e tij.

Në fund, heqja e mbetjeve të akullit do të jetë “qepë dhe ujë”, dhe një tjetër gjë pozitive është se keni qenë fizikisht aktivë gjatë mëngjesit. Sigurisht, sigurohuni që të filloni punën në kohë në mënyrë që të mos jeni vonë për punë apo detyrime./FrontOnline/