Si iu refuzua shtetësia kosovarit që kaloi tërë jetën në Zvicër?

Për këdo që demonstron përshtatshmërinë e tij për natyralizim në një vend të ri, mund të supozoni se njohja me gropat lokale të ujitjes mund të jetë një disavantazh – por jo në Zvicër, ose të paktën në kantonin St Gallen.

Në vitin 2018, Mergim Ahmeti, një burrë me prejardhje kosovare, i cili e kishte kaluar tërë jetën në Zvicër, nuk kishte precedentë penalë dhe fliste rrjedhshëm gjermanisht, aplikacioni i tij u rrëzua për shkak se nuk ishte i integruar sa duhet, transmeton Albinfo.ch.

Vendimi u mor sepse ai nuk dinte emrat e pub-eve dhe restoranteve lokale në qytetin e Montlingen, ku jetonte.

Refuzimi i tij, sipas mediave zvicerane u arsyetua me deklaratën e mëposhtme.

“Integrimi (i aplikantit) në fshat është i dobët. Ai përpiqet shumë pak për t’u integruar plotësisht në fshat. Për shembull, ai nuk i njeh restorantet në Montlingen, megjithëse u rrit atje. Restorante të ndryshme janë në qendër dhe janë rrugës për në shkollë.”

Ahmeti tha se nuk ka dëshirë t’i përgjigjet pyetjes për arsye të qarta.

“Nëse do t’i kisha përmendur të gjitha restorantet, ata mund të kishin thënë se thjesht po rrija në pijetore”.

Ahmetit më parë i ishte refuzuar një kërkesë për shkak se gjermanishtja e nënës së tij nuk ishte mjaft e mirë.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT