Shefja e koronavirusit të BE-së: Evropa duhet të përgatitet për valën e dytë të Covid-19

Perspektiva e një valë të dytë të infeksionit koronavirus në të gjithë Evropën nuk është më një teori e largët, sipas drejtorit të agjencisë së BE-së përgjegjëse për këshillimin e qeverive – përfshirë Britaninë e Madhe – për kontrollin e sëmundjeve.

“Çështja është kur dhe sa e madhe do të jetë, kjo është pyetja sipas mendimit tim,” tha Dr. Andrea Ammon, drejtor i Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC).

“Duke parë karakteristikat e virusit, duke parë ato që dalin tani nga vendet e ndryshme për sa i përket imunitetit të popullatës – i cili nuk është aq interesant, midis 2% dhe 14%, që lë akoma 85% deri 90% të popullatës e ndjeshme – virusi është përreth nesh, duke qarkulluar shumë më herët se Janar dhe Shkurt … Unë nuk dua të përshkruaj një fotografi të ditëve që do vijnë, por mendoj se duhet të jemi realistë. Se nuk është koha tani për t’u çlodhur plotësisht.”

Qeveritë evropiane kanë filluar të lehtësojnë kufizimet e tyre të mbylljes, disa në masën që baret dhe restorantet së shpejti do të rihapen, të tjerët më tepër në mënyrë prove.

Boris Johnson ka shkruar në Twitter mesazhin e tij britanikëve duke apeluar për “qëndrim në shtëpi”, “qëndruar vigjilent” dhe po kërkon të dërgojë nxënësit përsëri në shkolla brenda dy javësh.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT