Sa fitojnë mësuesit në Zvicër?

Por sa paguhen mësuesit në të vërtetë në Zvicër – dhe si ndryshon kjo nga kantoni në kanton?

Një vlerësim i gjerë i pagave të mësuesve i bashkuar nga gazeta Watson e Zvicrës ka zbuluar pagat e mësuesve në të gjithë vendin.

Nivelet e pagave ndahen sipas niveleve të ndryshme të shkollimit.

Ekziston një divergjencë e konsiderueshme në pagat e fituara nga mësuesit e kopshteve në të gjithë Zvicrën.

Në Cyrih, mësuesit e kopshteve fitojnë 86,000 CHF në vit – që është rreth 5,000 CHF më shumë se kudo tjetër në Zvicër.

Mësuesit e kopshteve në Graubünden, në lindje të Zvicrës afër tri orë larg, fitojnë 60,000 CHF – më së paku kudo në vend, përcjell tutje albinfo.ch.

Megjithatë ka shpresë për mësuesit që fitojnë më pak se disa nga kolegët e tyre kombëtarë, me rritje të konsiderueshme në pagat e mësuesve gjatë vitit të kaluar.

Shuma vjetore u rrit me pothuajse 8,000 CHF në Schaffhausen, 5,000 CHF në Bazel dhe 3,388 CHF në Bern.

Paga mesatare për mësuesit e kopshteve në Zvicër është 73,963 CHF (+ 730 CHF krahasuar me 2019), ndërsa maksimumi është 113,311 CHF (+ 1071 CHF krahasuar me 2019), përcjell tutje albinfo.ch.

Shkolla fillore

Gjeneva ka pagën më të lartë për mësuesit e shkollës fillore (97,000 CHF), të cilët marrin të njëjtën shumë me kolegët e tyre të nivelit të shkollës së mesme.

Mësuesit e shkollës fillore në Ticino paguhen më së paku (65 800 CHF).

Paga mesatare për mësuesit e shkollës fillore në Zvicër është 77,800 CHF, ndërsa paga maksimale është 117,700 CHF.

Shkollë e mesme

Mësuesit në kantonin më të populluar të Zvicrës, në Cyrih, fitojnë pak më shumë se 100,000 CHF.

Gjeneva është pak mbrapa në vendin e dytë, ndërsa kantoni i vogël i Appenzell Innerrhoden është i treti.

Paga në Nidwalden, ku mësuesit e shkollës së mesme fitojnë 85,000 CHF është më e ulta në vend.

Gjimnaz

Mësuesit e shkollës së mesme fitojnë më së shumti në Zug, të ndjekur nga Cyrihu dhe Thurgau.

Mësuesit në këto tre kantone fitojnë përkatësisht 118,000 CHF, 112,000 dhe 111,500 CHF.

Neuchâtel është në fund të listës për mësuesit e shkollave të mesme, megjithëse mësuesit edhe atje fitojnë më shumë se 80,000 CHF në vit.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT