Rekomandimi për vizat pritet në qershor

Përfaqësues të Komisionit Parlamentar për Integrime Evropiane, por edhe ekspertë të kësaj fushe presin që në qershor të këtij viti të jepet rekomandimi nga ana e KE-së për heqjen e vizave për Kosovën

Por, zyrtarë të Komisionit Evropian i kanë deklaruar “Zërit” se për heqjen e vizave duhet luftuar krimi i organizuar dhe korrupsioni.

Premtimet se Kosovës do t’i hiqen vizat nga Bashkimi Evropian (BE) nisën gati para një dekade, duke filluar nga viti 2010.

Por, tek pas tetë vjetësh pritet që nga BE-ja të merret një rekomandim për liberalizimin, i cili sipas drejtuesve të Komisionit Parlamentar për Integrime Evropiane pritet të jetë pozitiv

Sipas tyre, një gjë e tillë do të ndodhë në muajin qershor, pasi në muajin që vjen (maj) pritet që në Kosovë të qëndrojë një delegacion i BE-së, i cili nga institucionet e vendit do të marrë të dhëna mbi atë se sa është punuar drejt përmbushjes së kushteve për heqjen e vizave.

Më pastaj ky delegacion do t’i dërgojë të dhënat tek institucionet e BE-së, për të dalë më tej me një rekomandim (vendim) për heqje ose jo të vizave.

Në anën tjetër, nga Komisioni Evropian i kanë thënë gazetës “Zëri” se deri në ditën e miratimit të propozimit nga Parlamenti Evropian dhe Këshilli, pos Demarkacionit duhet të përmbushet edhe kriteri i 95-të, përkatësisht luftimi i krimit të organizuar dhe i korrupsionit.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT