Reagimi i Qeverisë gjermane për Specialen pasi opozita e akuzoi për bashkëpunim me Thaçin

Gjermania mbështet dhe ndihmon punën e Zyrës së Prokurorit të Specializuar të Kosovës për Krime Lufte, është shkruar në përgjigjen e Qeverisë gjermane ndaj një hetimi parlamentar të deputetëve për këtë çështje. E majta opozitare kritikon se ekzekutivi i ka toleruar krimet për vite me rradhë.

Berlini zyrtar i kushton “rëndësi të madhe” Prokurorisë Speciale, e cila merret me krimet që sipas tyre i kanë kryer disa nga pjesëtarët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK). “Nga perspektiva e Qeverisë Federale, sqarimi i krimeve të luftës dhe shkeljeve të të drejtave të njeriut luan një rol qendror në procesin e pajtimit”, tha qeveria gjermane në përgjigje të një hetimi parlamentar nga e majta opozitare, transmeton Gazeta Express. Deutsche Welle ka qasje ekskluzive në këtë dokument.

“Korrupsioni dhe krimi i organizuar vazhdojnë të jenë sfida qendrore për politikën dhe ekonominë e Republikës së Kosovës”, thuhet në përgjigje.

Deputetët e majtë ishin të interesuar nëse autoritetet gjermane në heshtje ranë dakord për të bashkëpunuar me udhëheqësit e Kosovës si Hashim Thaçi, i cili njëzet vjet pas luftës u akuzua për krime lufte, shkruan DW. Ata thonë se pas zgjedhjeve në Kosovë në 2001, ata bashkëpunuan me përfaqësuesit e zgjedhur, por gjithmonë theksuan rëndësinë e sqarimit të krimeve të luftës.

Në përgjigjen e Qeverisë thuhet se puna e Tribunalit të Hagës, Gjykatës Speciale dhe Prokurorisë së Specializuar, e cila ndihmohet “financiarisht dhe brenda kornizës së ndihmës juridike”, gjithashtu ishte mbështetur. “Për më tepër, qeveria federale dërgoi tre punonjës në Gjykatën Speciale të Kosovës dhe Zyrën e Prokurorit të Specializuar”.

“Qeveria gjermane mban një pjesë të përgjegjësisë”

Sipas Sevim Dagdelen, një deputete nga e majta gjermane që bëri hetimin, akuzat ndaj Hashim Thaçit dhe “strukturave të tij mafioze” janë “injoruar dhe mbuluar” për vite me rradhë.

Dagdelen citon gjetjet e Raportuesit Special të Këshillit të Evropës, Dick Marty, ish-prokurores së gjykatës së Hagës, Carla del Ponte, por edhe shërbimin e inteligjencës gjermane BND, i cili në 2005 i lidhi udhëheqësit e Kosovës me krim të organizuar. Ai raport u zbulua plotësisht përmes botimeve të Wikileaks.

“Qeveria gjermane mban një pjesë të përgjegjësisë që krimet e rënda në Kosovë kanë mbetur pa u ndëshkuar deri më sot dhe se korrupsioni është ende në lulëzim”, i tha Dagdelen DW.

Përgjigjet për disa pyetje të së majtës nuk u transmetuan sepse ato klasifikohen si “sekrete” dhe përfshijnë njohuritë e shërbimeve gjermane. Për shembull, a ka Berlini informacion se njerëzit nga SHIK-u janë akoma në krye të inteligjencës së Kosovës sot? Dhe, a kanë shërbimet sekrete të Kosovës gjithashtu ndikim në UNMIK, EULEX ose KFOR në mënyrë që të minojnë hetimet kundër Thaçit dhe të tjerëve?

“Komandantët e UÇK-së u gjykuan si aleatë në luftën e paligjshme të vitit 1999 dhe u mbështetën gjatë rrugës për në pozicionet më të larta në politikë dhe shërbimet sekrete” kritikon Dagdelen. “Nuk është çudi që qeveria gjermane i mban të fshehta lidhjet e saj të errëta me Kosovën”.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT