Ramazani nis pasnesër, a është i sigurt agjërimi për gratë shtatzëna

 

Çfarë tregojnë studimet për agjërimin në shtatzani?
Disa studime tregojnë se agjërimi ka pak ose aspak ndikim tek foshnjat e porsalindura, nënat e të cilëve foshnje agjëruan në shtatzëni. Të tjerë sugjerojnë se mund të ketë probleme shëndetësore më vonë në jetë, ose që agjërimi në shtatzëni mund të ketë ndonjë efekt në inteligjencën ose aftësinë akademike të një fëmije.

Ja se çfarë kanë  thënë hulumtimet deri më tani:
Nota Apgar e foshnjave të grave që agjëruan në shtatzëni nuk ishte ndryshe nga foshnjat e grave që nuk agjëronin,transmeton Gazeta Shneta.
Agjërimi në shtatzëni mund të shkaktojë që foshnja të ketë peshë më të vogël në lindje, veçanërisht nëse agjërimi ka ndodhur në tremujorin e parë. Megjithatë, studime të tjera zbuluan se ndryshimi në peshën e lindjes ishte shumë i vogël.
Bebet e lindura nga nënat që agjëruan ose në shtatzëni ose në kohën e konceptimit mund të rriten pak më të shkurtër dhe më të hollë. Por përsëri, ky ndryshim është shumë i vogël.
Bilanci kimik i gjakut ndryshon kur agjëroni. Por ndryshimet nuk duket të jenë të dëmshme për ju ose fëmijën tuaj.

Ka disa dyshime se agjërimi mund të ndikojë sa mirë një fëmijë rritet në mitër, ose se agjërimi mund të lidhet me punën e parakohshme. Disa studime sugjerojnë se shumë foshnje lindin më herët nëse nëna e tyre janë shtatzanë gjatë Ramazanit, megjithëse vendi ku jetoni gjithashtu luan një rol shumë të rëndësishëm. /Gazeta Shneta/

- Advertisement -

MË TË FUNDIT