Protesta nëse nuk iu njihet statusi dëshmorëve të kombit

  Komisioni i Familjeve të Dëshmorëve të Kombit ka paralajmëruar se do të shqyrtojë mundësinë e organizimit të protestave
  Komisioni i Familjeve të Dëshmorëve të Kombit ka paralajmëruar se do të shqyrtojë mundësinë e organizimit të protestave të cilat do të zgjasin deri në realizimin e kërkesave për njohjen e statusit zyrtar të dëshmorëve të rënë në fushën e nderit.
  Ky komision ka kundërshtuar anashkalimin e dëshmorëve të kombit nga ana e Komisionit qeveritar për verifikim, i cili nuk ua njeh statusin e dëshmorit të kombit të rënëve të rënë në periudha dhe rrethana të ndryshme gjatë rezistencës kombëtare kundër Serbisë pushtuese.
  “Dëshmorët e anashkaluar e që ranë para luftës çlirimtare në Kosovë, ishin pararendësit e Ushtrisë së lavdishme Çlirimtare të Kosovës, të kryekomandantit legjendar Adem Jashari, siç thotë edhe simboli dhe heroi i gjallë kombëtar Bacë Adem Demaçi. Prandaj, tingëllon paradoksale që edhe të rënëve gjatë viteve të mëhershme të mos iu njihet statusi i dëshmorit. Në përvjetorin e 34 të demonstratave historike gjithë popullore të vitit 1981, të cilat ia dridhen themelet e shtetit diktatorial okupues dhe burgut të madh të shqiptarëve, e quajtur “Jugosllavi”, Komisioni i Familjeve të Dëshmorëve të Kombit, seriozisht do të shqyrtojë mundësinë e organizimit të protestave, të cilat do të zgjasin deri në realizimin e kërkesave për njohjen e statusit zyrtar të dëshmorëve të rënë në fushën e nderit. Po ashtu do të shqyrtohet edhe formimi i Shoqatës së Familjeve të Dëshmorëve të Kombit, e cila nuk do t’i ndajë dëshmorët në periudha dhe vite, por do të mbrojë të drejtat e të gjitha familjeve të dëshmorëve bijtë dhe bijat e të cilëve ranë në mbrojtje të atdheut dhe të çështjes kombëtare shqiptare kundër okupatorit fashist serb në të gjitha periudhat e historisë sonë sa të përgjakshme po aq të lavdishme. Është pikërisht Ligji Nr. 04/L-054 PËR STATUSIN DHE TË DREJTAT E DËSHMORËVE, INVALIDËVE, VETERANËVE, PJESËTARËVE TË USHTRISË ÇLIRIMTARE TË KOSOVËS, VIKTIMAVE CIVILE DHE FAMILJEVE TË TYRE, gjegjësisht neni 8 paragrafi 2 i këtij Ligji që thotë se: “Këto të drejta i realizojnë edhe të gjitha familjet e dëshmorëve të kombit, të rënë në forma të ndryshme për lirinë e vendit në periudha te ndryshme historike”. Prandaj është e habitshme se si Komisioni Qeveritar për Verifikim i ka lënë anash dëshmorët e kombit që ranë gjatë viteve ’80 dhe viteve tjera në ballafaqim me forcat policore-ushtarake serbo-çetnike”, thuhet në reagimin e tyre.
  Ata kanë sjellë edhe emrat e dëshmorëve të kombit, të rënë në periudha të ndryshme të rezistencës sonë kombëtare për çlirim dhe pavarësi kundër okupatorit serb, siç janë:
  1.Fazli Grajçevci, i vrarë më 1964 në burg
  2.Shaban Shala, i vrarë më 1964 në burg
  3.Murat Mehmeti, i vrarë në demonstratat e vitit 1968 në Prishtinë
  4.Naser Hajrizi nga Prishtina, i vrarë në demonstratë në Prishtinë, më 1981
  5.Asllan Pireva nga Prishtina, i vrarë në demonstratë në Prishtinë, më 1981
  6.Sherif Frangu (i vrarë në demonstrata) në Ferizaj, më 1981
  7.Riza Matoshi (i vrarë në demonstrata në Ferizaj, më 1981
  8.Ruzhdi Hyseni (i vrarë më 1981)
  9.Xhelal Maliqi (i vrarë më 1981)
  10.Sali Abazi (i vrarë më 1981)
  11.Salih Maloku (i vrarë më 1981)
  12.Nesimi Dervish Dana (i vrarë më 1981, në Gjakovë)
  13.Salih Zeka (i vrarë më 1981)
  14.Jusuf Gërvalla, i vrarë me atentat, më 17 janar 1982, në Shtutgard
  15.Bardhosh Gërvalla, i vrarë me atentat, më 17 janar 1982, në Shtutgard
  16.Kadri Zeka, i vrarë me atentat, më 17 janar 1982, në Shtutgard
  17.Rexhep Mala, i vrarë duke luftuar, në rrethim më 11 janar 1984
  18.Nuhi Berisha, i vrarë duke luftuar, në rrethim më 11 janar 1984
  19.Bajram Bahtiri, i vrarë duke luftuar, në rrethim më 8 shkurt 1984, Prishtinë
  20.Xhemajli Blakaj, nga Istogu, i mbytur në torturë më 1987
  21.Ismet Krasniqi, veprimtar dhe organizator i demonstratave që nga viti 1981, i vrarë në demonstratën e 27 marsit të vitit 1989, në Prishtinë
  22.Afrim Zhitia, i vrarë duke luftuar në rrethim, më 2 nëntor 1989, Prishtinë
  23.Fahri Fazliu, i vrarë duke luftuar, në rrethim, më 2 nëntor 1989, Prishtinë
  24.Ali Ajeti, i vrarë duke luftuar, më 1989, në Shtedim të Besianës
  25.Tahir Meha, 13 maj 1981, i vrarë duke luftuar, Prekaz i Ulët
  26.Nebih Meha, 13 maj 1981, i vrarë duke luftuar, Prekaz i Ulët
  27.Besim Latifi, nga fshati Pollatë, Besianë, i vrarë në rrethim më 1990
  28.Skënder Monolli, nga fshati Pollatë, Besianë, vrarë në rrethim më 1990
  29.Enver Hadri, i vrarë me atentat, më 25 shkurt 1990, në Bruksel
  30.Tahir Lush Berisha (vrarë gjatë përpjekjes së armatosur më 1992, në Leshan të Pejës
  31.Arim Abazi, i mbytur në torturë në burgun e Ferizajt
  32.Zijah Shemsiu, i mbytur në burg
  33.Xhemajli Berisha (31 vjeç), profesor, nga fshati Brestovc Rahovec, i mbytur në torturë në burg të Prizrenit
  34.Nesimi Elshani (28 vjeç), student, Nagavc, Rahovec, vrarë më 27.01.1990, në Brestovc, Rahovec
  35.Bedri Sokoli, vrarë në vitin 1989
  36.Ylfete Humolli, 17 vjeçe, (e rënë në demonstratat, në Lupç i Ulët i Besianës, më 1990)
  37.Agron Fetahu (23 vjeç), bujk fshati Celinë, Rahovec, vrarë më 27.01.1990, në Brestovc, Rahovec
  38.Hilmi Krasniqi nga Hoça e Vogël, Rahovec, vrarë më 27.01.1990, në Brestovc, Rahovec
  39.Halim Hoti nga Krusha e Madhe, Rahovec, vrarë më 27.01.1990, në Brestovc, Rahovec
  40.Mehmet Ejupi (23 vjeç) fshati Sekiraçë, vrarë në Besianë
  41.Agim Rashiti, (19 vjeç), Dragash, vrarë në Gjilan
  42.Agim Kukleci (31 vjeç), punëtor, vrarë në Isniq, Deçan
  43.Basri Ibrahimi, nga fshati Smirë, vrarë në Smirë, Viti
  44.Xhymshit Ahmet Badallaj (24 vjeç), nga fshati Zhur, vrarë në Zhur, Prizren
  45.Gjylbear Izet Badallaj (22 vjeç) bujk, nga fshati Zhur, vrarë në Zhur, Prizren
  46.Hajrim Badallaj (10 vjeç), nga fshati Zhur, vrarë në Zhur, Prizren
  47.Naim Qemajli, nga fshati Zhur, vrarë në Zhur, Prizren
  48.Fatmir Hoxha, nga fshati Zhur, vrarë në Zhur, Prizren
  49.Haki Pavataj, Decan
  50.Zyle Gashi (23 vjeç), vrarë në Prishtinë
  51.Mujë Berisha, nga fshati Maznik, vrarë në Maznik, Deçan
  52.Ismet Qorraj (21 vjeç), punëtor, vrarë në Carrabreg, Deçan
  53.Xhafer Qorraj, vrarë në Carrabreg, Deçan
  54.Selman Haxhosaj, nga fshati Pobërxhë, vrarë në Deçan
  55.Musa Gashi, nxënës, nga fshati Peçan, vrarë në Suharekë
  56.Mirvete Avdiu, nxënëse, nga fshati Muzeqinë, vrarë në Shtime
  57.Mustafë Veselaj (23 vjeç), nga fshati Peçan, vrarë në Suharekë
  58.Hilmi Jashar Kajtazi (31 vjeç), teknik, nga fshati Vitak, vrarë në Mitrovicë
  59.Bedri Sergjonaj (19 vjeç), nga fshati Kllodernicë, vrarë në Mitrovicë
  60.Behram Saniçi, nga fshati Roshan, vrarë në Mitrovicë
  61.Hakif Bislimi (24 vjeç), i papunë, nga fshati Koshtovë e Vllahisë, vrarë në Mitrovicë
  62.Sali Hadërgjonaj (19 vjeç), nxënës, nga fshati Voksh, vrarë në Deçan
  63.Selat Berisha (28 vjeç), punëtor, nga fshati Barilevë, vrarë në Prishtinë
  64.Muharrem Kabashi (19 vjeç), i papunë, nga Dushanova, vrarë në Dushanovë, Prizren
  65.Idriz Rrahmani (41 vjeç), vrarë në Gjilan
  66.Rrahman Demaj, vrarë në Skenderaj
  67.Bedri Hasanaj (21 vjeç), vrarë në Mitrovicë
  68.Sevdat Xhafolli (25 vjeç), vrarë në Prishtinë
  69.Shukrije Obërtinca (17 vjeçe), nxënëse, nga fshati Lismir, vrarë më 27 mars 1989 në Prishtinë
  70.Nufret Gashi (40 vjeç), vrarë në Suharekë
  71.Muhamet Imeri (19 vjeç), vrarë në Dushanovë, Prizren
  72.Ibrahim Krasniqi, vrarë në Prishtinë
  73.Ismet Curraj, vrarë në Carrabreg, Deçan
  74.Xhafer Curraj, vrarë në Carrabreg, Deçan
  75.Muhamet Bytyçi, nga fshati Dushanovë, vrarë në Dushanovë, Prizren
  76.Bujar Haxhimusa (24 vjeç), vrarë në Mitrovicë
  77.Riza Smajli, vrarë në Gjilan
  78.Betim Shala (21 vjeç), student, nga fshati Nashec, vrarë në Prizren
  79.Beqir Shimaniqi (41 vjeç), pensionist, nga fshati Roshan, vrarë në Mitrovicë
  80.Ramadan Zeqiri (34 vjeç), punëtor, nga fshati Kopiliç i Epërm, vrarë në Mitrovicë
  81.Istref Gashi (42 vjeç), punëtor, vrarë në Suharekë
  82.Sakip Bislimi (33 vjeç), i papunë, fshati Koshtovë e Vllahisë, vrarë në Leposaviq
  83.Afrim Bytyçi (14 vjeç), vrarë në Dushanovë, Prizren
  84.Rrahman Sopa, Kaçanik, vrarë në Prishtinë
  85.Shefki Sejdiu, Ferizaj, vrarë në Prishtinë
  86.Shaip Bytyçi (30 vjeç), Dushanovë, vrarë në Dushanovë, Prizren
  87.Ali Ajeti (30 vjeç), nga fshati Sveçël – Podujevë, vrarë në Mitrovicë
  88.Xhemajl Krasniqi, demonstrues, i burgosur, vrarë në burg
  89.Fatmir Hazir Ukaj (18 vjeç), Pejë
  90.Agron Ukë Gashi, Celinë, Rahovec
  91.Hilmi Rexhep Krasniqi (41 vjeç), Hoçë e Vogël
  92.Halim Malush Hoti (29 vjeç), Krushë e Vogël, Rahovec
  93.Nazim Qemal Elshani (28 vjeç), Nagavc
  94.Reshat Ymeri (21 vjeç), Gjilan
  95.Rexhep Aliu (43 vjeç), punëtor, Ferizaj
  96.Bekim Ruzhdi Sejdiu (15 vjeç), Koshare, Ferizaj
  97.Melit Kryeziu, Suharekë
  98.Hysni Abdullah Mazrreku (15 vjeç), Bubavec, Malishevë
  99.Ali Din Kryeziu (28 vjeç), Bubavec, Malishevë
  100.Rexhep Selman Aliu,(36 vjeç), Bubavec, Malishevë
  101.Sadik Malaj (23 vjeç), Stanovc i Poshtëm, Vushtrri
  102.Sadri Maksuti (53 vjeç), Stanovc i Poshtëm, Vushtrri
  103.Xhevat Hoxha (24 vjeç), Gjakovë
  104.Fatmir Kërleshi (20 vjeç), Gjakovë
  105.Qamil Morina, Logjë, Pejë
  106.Fadil Nazmi Talla (25 vjeç), Podujevë
  107.Ragip Brahim Hasanmetaj (23 vjeç), Strellc, Deçan
  108.Islam Morina (38 vjeç), Topanicë, Kamenicë
  109.Sylë Hazir Ukëmetaj (23 vjeç), Strellc i Epërm, Deçan
  110.Nuhi Azemi (21 vjeç), Prelezi i Jerlive, Ferizaj
  111.Xhevdet Breznica (22 vjeç), Magurë, Lypjan
  112.Enver Morina (22 vjeç), Çikatovë e Vjetër, Drenas
  113.Sahit Shala (25 vjeç), Krajkovë, Drenas
  114.Gani Daci (22 vjeç), Nabërgjan, Pejë
  115.Ali Hysevukaj (19 vjeç), Pejë
  116.Ali Isë Zuka, Pejë
  117.Nazmi Tefiku, Dubravë, Kaçanik
  118.Sadri Shoshi, Istog
  119.Samedin Bylykbashi, Prishtinë
  120.Agron Fetahu (23 vjeç), bujk, Rahovec
  121.Milazim Karaxha, Çikatovë, Drenas
  122.Smajl Lladrovci, Gllanasellë, Drenas
  123.Xhavit Lladrovci, Gllanasellë, Drenas
  124.Shani Morina, Drenas
  125.Bahtijar Gashi (52 vjeç), Prizren, mbytur në Gjilan
  126.Sylë Ukë Haxhaj (46 vjeç), Carrabreg, Deçan
  127.Haziz Shora,Kaçanik
  128.Qazim Shoshi, Istog
  129.Ali Tafa, Shtime
  130.Vehbi Shesholli, profesor, Zveçan, Mitrovicë
  131.Rasim Sheqer Mulliqi, profesor, Beleg, Deçan
  132.Osman Vokshi (66 vjeç), Pejë
  133.Osë Muqaj
  134.Ragip Hasanmetaj (23 vjeç), fshati Strellc i Epërm, Deçan, vrarë më 31.01.1990
  135.Hasan Ramadani, nga Albaniku (ish-Shajkoc – Besianë), i vrarë në luftim,1994.
  Në listë mungojnë ushtarët e vrarë gjatë shërbimit ushtarak në ish-armatën e ashtuquajtur popullore jugosllave./Kosovapress/