Politika duhet rigjallëruar ose duhet të shikohet për alternative tjera

Shkruan: Mr. Ali Hertica  / 

Politika duhet të rigjallëruar ose duhet të shikohet për alternative tjera ndaj partive politike? . Në të vërtetë, është shumë e gabuar me politikën e Kosovës,Besimi politik është i ulët, politikat nuk dëgjojnë votuesit, populistët. . Postimet e mëparshme tregojnë se besimi politik nuk është aq i ulët që populistët dhe gjithashtu efektet pozitive kanë në demokraci .Anëtarësia e partive politike është me të vërtetë në mënyrë dramatike më e ulët se në vitet e kaluara. Pyetja që mbetet pa përgjigje është, politika të dëgjuarit e votuesve?

Bazuar në studime të metodave të ndryshme dhe popullsive, shkencëtarët politikë gjeti që palët në të vërtetë të dëgjojnë votuesit e tyre se politika e administratësj amerikane që nga Lufta e Dytë Botërore sistematikisht i përshtatet me ndërrime në opinionin publik. Këtë ata e quajnë përfaqësim dinamik. . Filozofet tregojnë se qeveritë britanike gjithashtu kanë përshtatur vazhdimisht për opinionin publik Në krahahasime të analizave del se disa nga manifestimet e partive politike më shumë demokraci evropiane siq është Vetëvendosja (VV).Ku tregojnë se partitë politike lëvizin me ndërrime në opinionin publik .Ky hulumtim përqendrohet në lëvizjet e partive dhe votuesve në një dimension të majtë dhe të djathtë siq është PDK-ja dhe LDK-ja. Ku këto çështje nuk janë plotësisht në përputhje me dimensionin e majtë-djathtë janë shpesh sipërmarrësit politike që shfrytëzojnë, dhe në qoftë se ata gëzojnë sukses elektoral, këtë çështje shpesh e përdorin PDK dhe LDK .

Në kemi gjetur të njëjtat rezultate, por unë gjithashtu mendoj se palët ndryshojnë mënyrën se si përfaqësojnë votuesit duke u manifestu herë si Hoxhë herë si Pop këtë e deshmoj Kryeminsti Isa Mustafa në rolet që i bëri para dhe mbas zgjedhjeve.Palët që shërbejnë politikën e udhëheqësisë që përcakton e përshtatin në përputhje me teorinë e përfaqësimit dinamik të pozicionit të zgjedhësit të tyre. . Palët e shërbyer si aktivistë të partisë përcaktojnë politikën, që u përshtatet për zgjedhësit e asaj partie.

Kjo ngre një pyetje të rëndësishme, në qoftë se palët për të përshtatur zgjedhësve, zgjedhësit të cilat do të thotë? Nëse të gjitha palët të përshtaten me zgjedhësit e mesëm, atëherë të gjitha palët e përfaqësojnë qëndrimin e njëjtë me kalimin e kohës . Kjo ishte pikërisht parashikimi im Duke pasur parasysh supozimin se partitë politike konkurrojnë për pushtet politik, është pushtues dhe prioritet. Nëse të gjitha palët në qendër të tërheqin shumë votues janë të përfaqësuara dobët – në kuptimin që distanca në drejtim të preferencave politike mes votuesve dhe partive për të cilin ata votojnë është shumë i madh. . Nëpërmjet stimulimeve shohim se në qoftë se palët vazhdojnë në pozita të mesme të zgjedhësve të tyre që të ecin përpara preferencat e votuesve janë të përfaqësuara mirë dhe ketë preferencë e kanë vetëm  subjekti politike në Kosovë siç është Vetëvendosja . Realiteti nuk është larg nga ajo politieke . Kjo nuk është vetëm për shkak se disa parti në të vërtetë të ndryshojnë si të majta apo të djathta varësisht si është situata, por edhe për shkak se palët nuk parashikojnë gjëra të tilla dhe marrin pozitën mesatare të votuesve, por më tepër të lëvizin së bashku në të njëjtin drejtim si qendër politike.

Një problem absolut është se votuesit shpesh nuk e kuptojnë se cila parti është më e përshtatshme  me opinionin publik. Ku tregojnë se ndërrimet e palëve nuk korrespondojnë me pozicionet nga votuesit në studimet zgjedhore të partive . Ky është një problem për përfaqësimin dinamik.Por në qoftë se votuesit nuk kanë se çfarë të bëjë partia, atëherë duke e përshtatur se cilit krah i takojnë. Tashmë në vitet ‘e fundit me publikimin u bë e qartë se votuesit nuk kuptojnë shumë prej ideologjisë dhe çështjet politike në qëndrueshmërinë në opinionet e tyre. Hulumtimet e fundit nuk flasin kundër këtyre zgjedhjeve , dhe përforcon idenë se votuesit në njërën anë lehtë mund të jenë të manipuluar , dhe nga ana tjetër janë të udhëzuar nga i forti që ata besojnë tashmë . Idetë e reja apo zgjedhjet që të jenë si në kundërshtim me besimet ekzistuese.

Kjo nuk do të ndihmojë kursin politik të këtyre dy partive politike siq është PDK-LDK. Kjo ka të bëjë me një situatë të pasigurt dhe të paqëndrueshme të qeverisjes  dhe nuk do te jetë strategjia më e mirë për votusinë. Ne kemi nevojë për të rigjallëruar partinë siqë është Vetëvendosja ? Ose ne duhet të shikojmë për metodat alternative që do të vijnë. Komunikimi me votuesit apo vendimet . .Për mua nuk është e përshtatatshme që praprak të deklarohen partitë politike siq ësht PDK dhe LDK se do te udhëheqin vendin më së mirir deri taniku shifet se qfar skamje është populli . Këtu duhet të ketë kërkime për alternativa të mundshme , kërkim konstant për formulën në fakt të thelbit të një demokracie të mirëfillët,e këtë demokraciu e bën vëtem Vetëvendsja. Demokracia është një luftë konkurruese për pushtet mes partive dhe ato gjithmonë duhet të mendojnë që të mundin konkurrencën.

Se partitë e themeluara ankohen për populizim, besimit të ulët,tek qytetarët , vetëm tregon se ata nuk janë mësuar në mënyrë demokratike për konkurencë elektorale.Për ata të cilët ankohen për zhvillimet politike të përmendura edhe unë them “Është një demokraci budallaqe.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT