PLATFORMË ONLINE ME FILMA TEMATIK

Platforma të shumta online ofrojnë falas prodhimet filmike të fundit, duke bërë që vizitori online nga Kosova të ketë qasje tek ta, në të njëjtën kohë me premierat e tyre botërore.
Ndër to, vizitueshmërinë më të lartë ende mbanë portali “Mistreci” i cili ka arritur rreth 225 mijë pëlqime, duke ofruar filma zhanresh të ndryshme, apo “Filma24-al” që deri tashti ka mbledhur rreth 45 mijë pëlqime.
 Mirëpo, për ndryshim prej portaleve të tilla të shumëta të cilat pothuajse janë kopje e njëra -tjetrës, portali “Pabiletë” ofron filma artistik e dokumentar të shoqëruar së paku me nga një shqyrtim kritik.
Tek impresumi i këtij portali theksohet se “Pabiletë” është bashkim shoqëror e vullnetar për të shfaqur para publikut filmat që në një situatë tjetër do të censuroheshin.
“Kontribuesit e faqes kanë përkthyer filmat që nuk i gjeni në gjuhën shqipe. Secili film është i shoqëruar nga së paku një shqyrtim kritik.
Faqja ”Pabiletë” është një hapësirë e re që synon të zgjerojë fushën e filmit duke tejkaluar dy limitet kryesore të kinemasë së sotme: përdorimin instrumental-ideologjik të filmit, dhe përvetësimin privat të intelektit njerëzor në emër të së drejtës së autorit; Për ne, filmi s’duhet t’i shërbejë fetishizimit të fuqisë së inidividit që shohim tek superheroi holliwood-ian; turbo-dramaticiteti i zhvillimit të ngjarjeve që veç reflektimin s’lejon, përkundër zbrazëtisë që ia dikton rutina njeriut të kërrusur të kohës sonë, teksa mbyll jetën shpirtërore në një qark vicioz, zëvendëson edukimin e kulturën si krijim njerëzor me ngjallje emocionesh për bëmat periferike të heronjve që prodhojnë përhumbjen e nënshtrimin e spektatorit.
Duke ripërkufizuar vetë funksionin kryesor të riprodhimit ideologjik që ka filmi sot, krahas përmbushjes shpirtërore që I jep arti, i japim filmit edhe qëllimin njohës.
“Pa biletë” është hapësirë e lirë. Për ne qasja në film dhe në të gjitha burimet e veprave intelektuale nuk mund të jetë e kushtëzuar nga gjendja materiale.”, thuhet aty.
 Filmat në këtë faqe janë të ndarë në pesë zhanre, duke nisur nga ai biografik, dokumentar, dramë, aksion dhe komedi.
- Advertisement -

MË TË FUNDIT