Pesë vjet burg për aktivistët e VV-së, nëse vërtetohet se ata kryen sulmin ndaj Kuvendit

Mëngjesin e djeshëm Prokuroria në bashkëpunim me Policinë e Kosovës, ndërmorën një aksion lidhur me sulmin ndaj Kuvendit të Kosovës, me ç’rast u kryen bastisje në gjashtë lokacione në Prishtinë.

Si rezultat i këtij aksioni në pranga përfunduan gjashtë persona, si dhe u konfiskuan një numër i madh i armëve, dhe dëshmi tjera materiale që ndërlidhen me rastin.

Atdhe Arifi, Astrit Dehari, Adea Batusha, Egzon Haliti, Petrit Ademi dhe Frashër Krasniqi janë emrat e gjashtë të arrestuarve të cilët janë aktivistë të Lëvizjes Vetëvendosje.

Menjëherë pas arrestimit të tyre, zyrtarë të lartë shtetëror deklaruan se sulmi ndaj Kuvendit ishte terrorist dhe se mbështesin organet e rendit në punën e tyre.

Lidhur me atë se nëse ky sulm ndaj Kuvendit del të jetë terrorist, atëherë cilat do të jenë pasojat për kryerësit e kësaj vepre e sidomos për Vetëvendosjen, njohësi i çështjeve të sigurisë, Burim Ramadani ka thënë për Telegrafin se arrestimi i aktivistëve të një partie politike, me dyshimin që janë të përfshirë në sulmin e armatosur ndaj Kuvendit, është një çështje shumë delikate dhe e ndjeshme.

rtt

“Dy hipotezat në këtë situatë çojnë në një fazë të re politike dhe të sigurisë. Njëra hipotezë është se ata nuk janë të përfshirë dhe se kjo e tëra paraqet një inskenim. Nëse kjo vërtetohet, atëherë kjo do të shkaktojë reagim të paparë publik dhe një rrënim të udhëheqjes së tashme të institucioneve dhe të sektorit të sigurisë. Hipoteza tjetër është se këta ose ndonjëri prej tyre janë të përfshirë rreth sulmit të armatosur ndaj Kuvendit. Nëse kjo vërtetohet, atëherë qartazi kjo cilësohet si ‘terrorizëm politik i brendshëm’”, ka thënë Ramadani.

Ai ka shtuar se një gjë e tillë do të fuqizonte efikasitetin e institucioneve të sigurisë, ndërsa menjëherë duhet të ndërmerret procedura legale për ndalim kushtetues të funksionimit të një strukture të tillë, që provohet se ka përdorë metoda terroriste.

Ramadani ka theksuar më pas se arrestimi i zyrtarëve të VV-së nuk kalon pa pasoja.

“Ose do të kenë pasoja juridike e politike institucionet dhe udhëheqësit e tyre, ose do të ketë pasoja juridike e politike VV-ja”, u shpreh ai.

Në anën tjetër, avokati Arianit Koci ka thënë se sulmet e ditëve të fundit duke e përfshirë edhe sulmin në Kuvendin e Kosovës, e kisha veçuar prej subjektit politik Vetëvendosje.

14182379_1063131433741594_803507463_n

“Aktivistët e Vetëvendosjes janë arrestuar, por në këtë faze të procedimit penal ndaj të pandehurve duhet të aplikohet prezumimi i pafajësisë. Ditëve të fundit, Policia e Kosovës dhe Prokuroria e Shtetit, kanë pasur shumë presion publik, me të drejtë, me i gjet kryerësit e akteve terroriste, që kanë ndodhur ditëve të fundit”, ka thënë Koci për Telegrafin, duke shtuar se shpreson që ky presion, nuk është konvertuar dhe nuk ka krijuar një situatë, që pa prova të fuqishme, kualitative dhe kredibile, të arrestohen aktivistët e Vetëvendosjes.

Avokati ka theksuar se në këto raste të ndjeshme, gabimet eventuale të policisë dhe prokurorisë, potencialisht mund ta tensionojnë gjendjen edhe ashtu të brishtë të sigurisë te ne.

“Sidoqoftë, nëse arrihet të vërtetohet lidhja në mes të sulmit në Kuvend dhe qëllimit për ndikim në vendimmarrje politike, atëherë sulmi në Kuvend është padyshim sulm terrorist. Terrorizmi sipas vet definicionit në Kodin Penal të Kosovës, është kryerja e një ose më shumë veprave penale me qëllim të frikësimit serioz të popullsisë, të detyrimit të padrejtë të një organi publik, qeverisë apo ndonjë organizate ndërkombëtare për ta kryer ose për të mos kryer ndonjë veprim…”, u shpreh Koci.

Ai ka deklaruar se nëse vërtetohet nga ana e organeve të drejtësisë, që sulmet janë bërë për qëllimet e cekura më lartë, atëherë mund të themi që kemi të bëjmë me terrorizëm.

“Neni 136 i Kodit Penal të Kosovës parasheh që kushdo që kryen një vepër terroriste dënohet me jo më pak se pesë ( 5) vjet burgim”, ka treguar Koci.

I pyetur se a do të duhet t’i ndalohej veprimtaria politike Vetëvendosjes në rast se vërtetohet se sulmi në Kuvend është terrorist dhe se atë e kanë kryer aktivistë të saj, avokati Koci u shpreh se “Kriteret për ndalimin e veprimtarisë së një partie politike janë shumë rigoroze. Edhe po të vërtetohet se ndonjë aktivist i ndonjë partie politike ka kryer vepra terroriste, partisë nuk i ndalohet veprimtaria, përveç nëse nuk vërtetohet se urdhrat për një veprim të tillë janë marrë direkt nga strukturat udhëheqëse të partisë”.

Ndërkaq edhe vetë Lëvizja Vetëvendosje kishte reaguar ndaj deklaratave se sulmi në Kuvend është terrorist.

“Policia tashmë krejtësisht e diskredituar e Kosovës, aktivistët e arrestuar po i cilëson si terroristë. Ne i bëjmë thirrje policisë që të mos flasë me gjuhën e pushtetit dhe sqarojmë se monopolin për fjalën ‘terrorizëm’ nuk e ka ky pushtet dhe nuk mund ta përdorë sipas tekeve të tij të padrejta, pa asnjë argument e pa asnjë fakt të vetëm. Kur kishte ndodhur sulmi në drejtim të Kuvendit të Kosovës dhe kur ende nuk kishte të dyshuar, Policia këtë nuk e kishte quajtur akt terrorist, por vetëm ‘sulm me mjet shpërthyes’. Tash, që ka vendosur ta bëjë fajtore Lëvizjen VETËVENDOSJE! e përdori edhe këtë fjalë si armë përbaltëse”, kishte deklaruar Vetëvendosje përmes një reagimi.

Shpërthimi tek Kuvendi i Kosovës ka ndodhur në ditën kur Qeveria ka dërguar në Kuvend projektligjin për Demarkacionin me Malin e Zi, më datën 4 gusht të këtij viti. /Telegrafi/

 

- Advertisement -

MË TË FUNDIT