Parashikimi i frikshëm i shkencëtarëve: Ç’pritet të ndodhë me Tokën në të ardhmen

Një rënie eksterme në nivelet e oksigjenit atmosferik do të shkatërrojë pjesën më të madhe të jetës në Tokë për miliarda vjet, ka parashikuar një studim. Disa studiues nga Japonia dhe SHBA-ja modeluan se si atmosfera e planetit tonë do të ndryshojë në dritën e proceseve të ndryshme biologjike, klimatike dhe gjeologjike.

Rritja e shkëlqimit diellor do të ndikojë në temperaturat e sipërfaqes dhe fotosintezën, gjë që do të shkaktojnë deoksigjenim të shpejtë të atmosferës në një miliard vjet. Sipas tyre, deoksigjenimi do ta kthejë atmosferën në një përbërje jo mikpritëse të pasur me metan – që kujton Tokën e hershme.

Para 2.4 miliardë vjetësh më parë, atmosfeëra e Tokës ishte e pasur me metan, amoniak, avuj uji dhe neon gazi fisnik, por nuk kishte oksigjen të lirë. Gjeologët i referohen si “Ngjarja e madhe e oksigjenimit”, gjatë së cilës cianobakteret që jetonin në oqeane filluan të prodhonin sasi të konsiderueshme oksigjeni përmes fotosintezës, duke ndryshuar kështu rrënjësisht atmosferën.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT