Paisje që mund të diagnostikojë Malarian në vetëm 5 sekonda

Malaria, sëmundja e cila prek 200 milion njerëz çdo vit, është një ndër më vdekjeprurëset në botë. Edhe pse është terësisht e parandalueshme dhe e kurueshme, Organizata Botërore e Shëndetësisë tha se në 2015-tën 438,000 njerëz kanë vdekur kryesisht nga vendet sahariane të Afrikës.

John Lewandowski, një student doktorature pranë Institutit Teknologjik të Masachusets, tha se diagnoza e shpejtë e sëmundjes është shumë e rëndësishme. “Zbulimi në kohë të hershme është e një rëndësie të veçantë, kur bëhet fjalë për kurimin e saj,” tha 26 vjeçari Lewandowski.

Ai dizenjoi një paisje mekanike quajtur RAM (Rapid Assessment of Malaria) e cila është e aftë të zbulojë malarian në vetëm pesë sekonda. Ekzistojnë dy forma për diagnostikimin e sëmundjes: duke testuar një pikë gjaku me anë të mikroskopit dhe duke analizuar kampionë gjaku të cilë rikthejnë një rezultat pozitiv ose negativ, ngjashëm me testet e shtatëzanisë.

Por një pjesë e madhe e zonave rurale të Afrikës dhe Azisë nuk kanë infrastrukturës e nevojshme për testime mikroskopike e testime të tjera të ngjashme që mund të zbulojnë sëmundjen në faza të hershme.

Lewandowski e ndërtoi këtë paisje për të qenë terësisht funksionale dhe e lirë. RAM funksionon me një bateri ndërtuar nga materiale me kosto të ulët dhe kushton afro 120 dollar. Përbëhet nga një kuti plastike me madhësi 4×4 inç, ca magnetë, një lazer, një ekran LCD, një portë SD dhe një kupë plastike.

Parazitëtë e Malarias krijojnë disa kristale prej metali që në përmbajtje janë magnetikë. Pas merret një pikë gjaku dhe vendoset tek kupa prej plastike magneti prezent tek RAM-i do të zhvendos gjakun horizontalisht, vertikalisht ose diagonalisht nëse rezulton të jetë i infektuar me sëmundjen në fjalë.

Që në 2013-tën, Disease Diagnostic Group kompania e themeluar nga djaloshi, ka testuar paisjen RAM në disa klinika në Indi. Pas disa testimeve në 250 persona u arrit një rezultat i saktë në 97% të rasteve tha Lewandowski. Si rezultat startupi ka fituar 1.5 milion dollar nga investitorë të ndryshëm dhe 100 mijë dollar nga MIT. (PCWorld Albanian)

- Advertisement -

MË TË FUNDIT