Mungesa e energjisë, Japonia i kthehet energjisë bërthamore

Kryeministri Fumio Kishida tha të mërkurën se Japonia do të rivendosë në punë centralet bërthamore dhe do të konsiderojë zhvillimin e reaktorëve të gjeneratës së ardhshme, në një ndryshim të politikës që do ta shohë vendin të kthehet drejt energjisë atomike ndërsa çmimet e karburantit rriten në mbarë botën.

Kishida u tha gazetarëve se kishte udhëzuar zyrtarët që të dilnin me masa konkrete deri në fund të vitit, shkruan CNN.
Ky veprim është një ndryshim i rëndësishëm për Japoninë, e cila ka hequr dorë nga përdorimi i energjisë bërthamore që nga viti 2011, kur një cunami i shkaktuar nga një tërmet masiv incidentin në termocentralin Fukushima, duke çuar në fatkeqësinë më të keqe bërthamore në botë që nga Çernobili në 1986.

Që atëherë, publiku ka qenë skeptik në lidhje me energjinë bërthamore dhe Japonia ka bërë përditësime strikte të sigurisë në termocentralet në të gjithë vendin.

Vitet e fundit vendi ka importuar gjithashtu sasi më të mëdha gazi natyror dhe qymyri për të plotësuar nevojat e tij për energji.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT