Mund të ekzistoj një shije e gjashtë e cila shpjegon se përse i duam makaronat dhe bukën

Për vite të tëra shkenca e ushqimit është pajtuar se ekzistojnë vetëm pesë shije bazike dhe të gjitha ushqimet përbëhen nga këto pesë shije, thonë shkencëtarët.

Rrjedhimisht, çdo herë që shijojmë diçka, ne thjesht jemi duke e përjetuar një bashkëveprim të këtyre shijeve, që mund të jetë shije e ëmbël, thartë, njelmët etj., transmeton Telegrafi.

Megjithatë, siç duket ekziston një shije e gjashtë sekrete – dhe kjo mund të shpjegojë shumë për preferencat tona të ushqimit.

Studimi i ri nga Universiteti Orgeon në Corvaills sugjeron se shija e ‘ngrirë’ mund të jetë shija bazike e gjashtë.

Garlic Bread Sliced on a Wooden Cutting Board; From Above; Ingredients for Garlic Bread

Shkencëtarët më herët kanë menduar se përvoja jonë me karbohidrate të shijshme, si makaronat dhe buka, ishte thjesht e bazuar në prezencën e sheqerit, duke implikuar se shija e bukës është e shijshme vetëm për shkak  se ka shije pothuajse të ëmbël.

Por, sugjerimi siguron se shija e ngrirë është shije unike.

Studimi në fjalë mund të shpjegojë se arsyeja se përse i duam makaronat dhe bukën mund të jetë për shkak se ne specifikisht e duam shijen e ngrirë.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT