Mjalti i gështënjes, në shërimin e disa sëmundjeve

Mjalti i gështenjës është një produkt mjaft specifik . Ai është bërë shumë popullor dhe me preferencë parësore ndër llojet e tjera të mjaltit. Mjalti i gështenjës ka ngjyrë kafe të errët, si në gjendje të lëngshme dhe në formë të kristalizuar. Ajo është e mirë për ata që nuk e pëlqejnë shumë ëmbëlsimin për shkak të shijes të hidhur dhe të fortë.

Është e mahnitshme për aromatizues për kategoritë e ëmbëlsirave që kërkojnë pjekje. Mjalti i gështenjës ka karakteristikat dalluese te mëposhtme:  Së pari, ky lloj mjaltit ka tendencë të dobët për tu kristalizuar. Ajo kristalizohet ngadalë. Mund të mbetet e pa kristalizuar në dimër dhe në pranverë kthehet në një masë ngjyrë kafe të errët.

Kur temperatura e ajrit është 19-22 gradë,  ajo mbetet likuid. Së dyti, përbërja e tij është jashtëzakonisht e pasur. Ai përmban një numër të madh të kripërave të mangan, bakër, hekur, fruktoza dhe vitamina të grupeve të ndryshme.

Përmbajtja e saharozës në këtë mjaltë është shumë më e lartë në llojet e tjera të mjaltit .

– Së treti, mjalti i gështenjës karakterizohet nga shënuesit e mëposhtme: acetofenon, duke i dhënë aromën e mimozës. Lagështia e mjaltit varion midis 16 dhe 17.5%.

Kostoja është relativisht e lartë e këtij lloji të mjaltit për shkak të sasisë së ulët të prodhimit . Italia importon mjaltë gështenjë në shumë vende. 10 vjet më parë në anën tjetër të Atlantikut, ishte e pamundur për ta gjetur atë, dhe tani ajo është në dispozicion në një gamë të gjerë të dyqaneve të specializuara për shitjen e mjaltit.

E pasur me minerale dhe hekur, vitamina B dhe C, mjalti i gështenjës ndihmon të ngjirurit e zërit, kollë, bronkit, dhimbje fyti, dhe ftohjet. -Nga të gjitha varietetet e mjaltit, ai ka antimikrobial më të theksuar, vetitë antibakterial dhe antiseptik dhe për këtë arsye e ushtron efektin shërues ,jo vetëm brenda organizmit por edhe jashtë në trajtimin e plagëve, ulçerave dhe dhimbjeve të fytit.

Në lashtësi është përdorur me efektivitet për mjekimin e plagëve.  Ky mjaltë është veçanërisht i dobishëm për sistemin e qarkullimit të gjakut dhe rekomandohet për sëmundjet kardiovaskulare. Është përdorur në trajtimin e variçeve e venave , si rregullator arterial dhe qarkullimin venoz duke forcuar kapilarët.

Mjalti i gështenjës është i dobishëm për traktin gastrointestinal, pasi nuk irriton mukozën gastrointestinale dhe absorbohet nga trupi lehtë dhe shpejt  dhe ka një aciditet të ulët. Ai është përdorur në trajtimin e ulçerat e stomakut dhe të zorrëve pa kirurgji.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT