Mali i çarë në Alpet mes Gjermanisë e Austrisë mund të shembet

Hochvogel, një majë prej gati 2,600 metrash në Alpet Allgäu, ku kalon kufiri kombëtar midis Gjermanisë dhe Austrisë, është çarë dhe ajo rritet nga viti në vit. Një ekip studiuesish kanë përpunuar disa të dhëna në lëvizjet tektonike në zonën përreth malit Hochvogel në Alpe.

Në veçanti, ata arritën në një metodë efektive për të monitoruar një frakturë gjigande që prek majën e lartë 2.592 metra. Ata e kanë quajtur atë qasje sizmike dhe me ndihmën e saj, “ne tani mund të kuptojmë për herë të parë, të regjistrojmë dhe përpunojmë këtë dukuri ciklike vazhdimisht dhe pothuajse në kohë reale”, tha Michael Dietze, autori kryesor dhe studiuesi në qendrën GFZ Helmholtz Potsdam.

Gjatë verës së vitit 2018, shkencëtarët, sizmologë midis tyre, arritën të matnin një model frekuence të çarjeve të përsëritura.

Më konkretisht, për një periudhë prej pesë deri në shtatë ditë, ajo u rrit në mënyrë të përsëritur nga 26 në 29 Hertz, përpara se të binte në vlerën origjinale brenda dy ditëve.

Rritja e frekuencës u zbulua të ishte shkaktuar nga një e ashtuquajtur rritje e stresit brenda masës shkëmbore. Ndërsa frekuenca bie, sensorët gjithashtu regjistruan një normë të rritur të shenjave të çarjeve, pasi dihet se ato ndodhin kur shkëmbi po copëtohet.

Fraktura që ndan majën Hochvogel në dy pjesë është pesë metra e gjerë dhe tridhjetë metra e gjatë; dhe ajo që është shqetësuese është se ajo vazhdon të zgjerohet deri në gjysmë centimetri në muaj.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT