Rrethimi i Kabulit i cili ra si një kështjellë rërë ka krijuar kaos jo vetëm për afganët por edhe për Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe aleatët e saj. 

Nën urdhrat eksplicite të udhëheqjes së tyre, në ditët e para të psuhtimit të kabulit, talebanët shmangën hakmarrjen dhe gjakderdhjen, gjë e cila nuk po ndodh tani.

‘Mjeshtri’ që mendohet që kontrollon të gjithë projektin është Abdul Gahni Baradar.

Mediat ndërkombëtare shkruajnë se Baradar kontrollon dhe shikon me qetësi në detaje zbatimin e projektit.

Po kush është Abdul Gahni Baradar?

I arrestuar në Pakistan në vitin 2010, Abdul Gahni Baradar u mbajt në paraburgim, derisa presioni nga Shtetet e Bashkuara e liroi atë në vitin 2018 dhe u zhvendos në Katar.

Në shkurt 2020, Baradar ishte i pranishëm gjatë nënshkrimit të Marrëveshjes së Dohas, sipas së cilës SHBA do të tërhiqte forcat e saj; në këmbim, talebanët premtuan se nuk do të lejojnë që ekstremistët të përdorin vendin si një terren për të sulmuar SHBA -në ose aleatët e saj.

I lindur në Provincën Uruzgan në vitin 1968, fëmijërinë Baradar e kaloi si bari, duke ndihmuar babanë dhe vëllezërit e motrat.

Para se të arrinte moshën madhore, ai e gjeti veten në vijën e parë të luftës kundër sovjetikëve.

Në atë kohë, pavarësisht moshës së re, ai u dallua për guximin dhe aftësitë drejtuese.

Kur rusët u dëbuan në 1989 Afganistani u zhyt në një luftë civile midis kryekomandantëve.

Si një kryekomandant në atë kohë ai u bë një nga themeluesit e lëvizjes talebane së bashku me mullahun famëkeq Mohamed Omar, i cili ishte edhe kunati i tij.

Në ato vite të hershme ai u dallua për aftësinë e tij retorike.

Shumë netë ai tregonte histori për prejardhjen e tij, fëmijërinë e tij në male dhe historinë afgane.

Ai  u komunikoi ideologjinë dhe vizionin e tij ndjekësve dhe aleatëve të tij për një Islam të rreptë, asketik, duke denoncuar korrupsionin dhe shpërdorimin që, siç përshkruante ai, “ka helmuar gjakun e vëllezërve tanë”.

Zemërimi fetar nuk ishte arma e tij e vetme.

Ai ishte një figurë kyçe në sigurimin e mbështetjes së shërbimit pakistanez të inteligjencës (Inter-Services Intelligence (ISI)), i cili luajti një rol kyç në sjelljen e talebanëve në pushtet në 1996.

Baradar dëshmoi aftësitë administrative në ato vite, ndërsa ai gjithashtu doli si një udhëheqës ushtarak.

Sidoqoftë, ai iu përkushtua qeverisë së vendit, duke marrë detyra të shumta, madje edhe Ministrisë së Mbrojtjes.

Ndryshe nga udhëheqësi i atëhershëm i lëvizjes Omar, i cili u shpall nga amerikanët dhe miratoi fshehtësinë absolute deri në vdekjen e tij, Baradar u bë një figurë publike në lëvizje.

Emri i tij, megjithatë, u bë i njohur gjerësisht vetëm pas arrestimit të tij në Pakistan në 2010.

Presidenti i atëhershëm Obama kishte pranuar rrezikun që fshihej ndërsa Baradar mbeti i lirë.

Tre vjet më vonë, megjithatë dhe në rrethana të paqarta, ai u lirua.

Që atëherë, fusha i është lënë e hapur Baradarit.

Vetëpërmbajtja dhe një kuptim më i thellë i bërjes gjeopolitike  sot e bëjnë atë një të preferuar për presidencën e vendit.

Por kur të vijë në pushtet, do të shihet se sa i vërtetë është personi relativisht modest që është tani.