Kompleksi më i madh në botë me Panele Solare

Kompleksi solar “Crescent Dunes” me kapacitet 110 MË energji

Crescent Dunes e punuar nga kompania e themeluar në Kaliforni SolarReserve sapo ka lansuar planet për t’a zgjeruar kompleksin masiv të energjisë solare në Nevada në mënyrë që t’i furnizojë me energji të ripërtrishme një milion shtëpi amerikane.

Kompleksi solar “Crescent Dunes” me kapacitet 110 MW energji është i pari i llojit të tij në tokën Amerikane, mirëpo planifikohet të ndërtohen edhe 10 tjerë të tillë në çdo shkretëtirë të prekshme nga Dielli. Projekti do të kushtojë biliona dollarë dhe do të merrë shumë vite deri në përfundim, mirëpo në fund do të furnizojë më shumë shtëpi se sa diga “Hoover Dam” , si dhe pa emitimet e dëmshme.

Planet e SolarReserve mund të duken shumë ambicioze, mirëpo ata e kanë treguar potencialin e tyre me kompleksin solar “Crescent Dunes” afër Tonopah.  Impianti prej 110 MW gjeneron mjaftueshëm energji që ti furnizon me energji të pastër 75000 shtëpi në vit. Duke përdorur teknologjinë e kripës së shkrirë energjia diellore shërben për ta ngrohur kripën, e cila më pas shërben për ta vluar ujin dhe të vë në lëvizje turbinat të cilat furnizojnë gjeneratorët dhe e tëra kjo pa asnjë mbështetje nga produktet e naftës dhe pa emitime të dëmshme.

Projekti 5 bilion dollarësh, Sandstone, do të prodhonte rreth 1500 – 2000 MW të energjisë së ripërtrishme, apo si ekuivalente e 1 milion shtëpive pasi të arrin kapacitetin e tërësishëm.

 

- Advertisement -

MË TË FUNDIT