Kaq muaj mund të zgjasë imuniteti ndaj koronavirusit

Imuniteti ndaj një infektimi të dytë të mundshëm nga koronavirus mund të zgjasë deri në 6 muaj, sipas një studimi nga Universiteti i Amsterdamit.

Kjo hedh hije dyshimi mbi efikasitetin e “pasaportave të imunitetit”, për të cilën disa shtete janë shprehur të gatshme që t’i vejnë në përdorim për personat që e kanë kaluar COVID-19, sipas pretendimit se ata nuk mund të infektohen sërish dhe janë të lirë për të ndihmuar në rimëkëmbjen e ekonomisë.

10 burra të moshës mbi 35-vjeç janë monitoruar për të përcaktuar nivelin e antitrupave të tyre pas infektimit me secilin nga 4 coronaviruset stinor.

Studiuesit ngritën shqetësimin për një “kohëzgjatje të shkurtër të imunitetit mbrojtës ndaj coronaviruseve”.

Ata theksuan se katër llojet e coronaviruseve humane nuk janë biologjikisht të ngjashëm dhe “kanë pak të përbashkëta, përveçse që shkaktojnë ftohje të zakonshme”.

“Megjithatë, ata duket se nxisin imunitet i cili i mbron për një kohë të shkurtër si dhe një humbje të shpejtë të antitrupave dhe ky mund të jetë një faktor i përbashkët i të gjithë coronaviruseve humane”.

Ata kanë hedhur poshtë idenë e pasaportave të imunitetit pasi “imuniteti mund të humbasë 6 muaj pas infektimit nga virusi, ndërsa perspektiva për të arritur imunitetin e masës përmes infektimit natyral duket shumë e vështirë”, paralajmëruan shkencëtarët.

Deri më tani nuk ka asnjë kurë të njohur për coronavirusin e ri, i cili i ka marrë jetën 345 mijë personave në mbarë botën, sipas përllogaritjeve të Universitetit John Hopkins.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, janë 10 vaksina kandidate që po i nënshtrohen testeve klinike.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT