Interesante: Këtë vit i kemi 3 të “Premte 13”

Çdo vit, të paktën një e premte është me datën 13, e sivjet do të kemi tri të tilla.

Njëra është sot,tjetra në mars e pastaj do të qetësohemi deri në nëntor. Rrezikun real apo besëtytninë e rëndomtë nga kjo ditë e “tmerrshme” dhe “misterioze” shumëkush ka dëshirë ta kapërcejë, nëse mundet, transmeton koha.net.

Se lidhur me këtë ditë ka frikë, tregon edhe emërtimi saj si fobi: Paraskevidekatriaphobia. Emërtimi fobi vjen nga gjuha greke dhe ai do të thotë ”shqetësim vogël”..  Legjendat, mitet, numerologjia, të gjitha këto duan ta bindin njeriun se mu në ditën e sotme ndodhin situata të çuditshme me parashenja negative.  Rrëfimet, të nxehura me shekuj, datojnë që nga vitit 1307 kur qenë vrarë kalorësit templarë.

Historia e re shënon se në këtë ditë, në vitin 1927 ka ndodhur përplasja më e madhe në bursë me ç’rast shumë brokerë të dëshpëruar kërcyen nga dritarja në ndërtesën “Wallstreet-it” .  Edhe koha moderne merret me këtë datë dhe sipas disa shifrave, 10 milionë njerëz vuajnë nga fobia “Premte, 13.”

- Advertisement -

MË TË FUNDIT