Habit rezultati shkencor për ngjyrën e vërtetë të syve tanë

Krenarë për sytë tuaj blu? Apo ato jeshilë të partnerit?!

Epo kemi disa lajme paksa zhgënjyese për ju.

Në fakt sytë e tu janë ngjyrë kafe.

Jo vetëm sytë blu, por të gjithë ne i kemi ato kafe, sipas shkencës.

E gjithë kjo varet nga melamina, e cila përcakton ngjyrën e flokëve, lëkurës dhe gjendet gjithashtu edhe në irisin e syve.


Sipas okulistit Gary Heiting, qelizat mikroskopike që ndodhen në iris, të quajtura melanocite, mund të jenë vetëm kafe. 

Ngjyra e syve varion pasi kjo varet nga sasia e melanociteve në sy. Sa më shumë qeliza të tilla të ketë irisi i syrit aq më i errët duket ai.