Gjenerali i madh Rasim Kiqina një nga Koloset e UÇK-së

Një nga Figurat me emblematike Kombetare te Luftes sonë për Clirim dhe Bashkim Kombëtar është i pavdekshmi Gjenerali i UÇK-së post mortum Komandanti dhe strategu nga me te medhenjet ,Trimi Drenices Martire dhe Shqiperise Etnike i mirenjohuri Rasim Kiqina i cili ishte zemra e luftes Clirimtare ne Drenice dhe prane SHP te UÇK-së .

Rasimi i lavdishem radhitet me emra si Zahir Pajaziti ,Luan Haradinaj ,Adrian Krasniqi ,Abedin Rexha Sandokani ,Komandanti Legjendar Adem Jashari ,Bekim Berisha -ABEJA ,Fehmi Lladrovci ,Ilaz Kodra etj Kontributi i Rasim Kiqines ne rritjen avancimin dhe Forcimin e UÇK-së eshte determinant ,Rasimi ishte nje nga Eproret me te zote te Luftes dhe tmerri i forcave serbe . Rasim Kiqina po behen 16 vite qe eshte ra deshmor dhe me ate rast eshte plagosur edhe luftetari i madh Bujar Morina i cili fatebardhesisht mbijetoi nga ato luftime te pergjakshme ne praglirie , Rasimi Bujari me dhjetra here kishin kaluar kufirin shqiptaro-shqiptar per armatime ne vitet 1998-99 .Rasimin e gjejme ne Shqiponje me shok ,Gllogjan Smolic Junik Tropoje Drenice Rrezalle ,Obri Vasileve kudo ku ishte nevoja ne magjistralen Prishtine -Peje aty ku ishte Rasim Kiqina ishte disiplina , guximi nderi perkushtimi ndaj atdheut.

Rasim Kiqina ne ofensiven e Shtatorit te 1998 i kishte shpetuar edhe jeten Shefit Politik te UÇK-së Hashim Thacit , Rasimi qmohej lart kudo nga bashkeluftetaret per thjeshtesin e tij dhe trimerine e pashoqe . Konsiderata te larta per vepren monumentale te Heroit Kombetar Rasim Kiqina kane personalitete me peshe si Gjenerali Lahi Brahimaj , nga i madhi Gjeneral Iljaz Derguti , Gjeneral Ramush Haradinaj , nga Vllezrit Demaku ,Ismet Abdullahu Rasim Kiqina , Ragip Halilaj rane per te mos vdekur kurre Rasimi ishte nje vigan nje gjigant , fjalet me te mira per bashkeluftetarin e tij Eprorin flet edhe atdhetari i shquar Bujar Morina i cili ishte me te ne vijat e zjarrit kudo . Sot kemi shkolle ne Drenas dhe Lapidare per Heroin edhe shume Kenge , por kurre nuk mjafton Heronjet duhet nderuar me shume se kaq sepse fale tyre jemi te lire andaj duhet edhe jetesuar amanetin e tyre . Amaneti per Shqiperi na obligon gjaku i te reneve ne te gjitha etapat historike pa harruar edhe Trimat e Kumanoves .

Shkruan: Erald Selca

- Advertisement -

MË TË FUNDIT