Flakët e dritës shihen duke dalë për herë të parë nga një vrimë e zezë

Shkencëtarët kanë supozuar se asnjë pikë lënde ose drite nuk mund të dalë nga një vrimë e zezë për shkak të gravitetit të saj. 

Flakë të dritës janë parë duke dalë nga një vrimë e zezë, të shkaktuar nga përplasja e dy reve gjigante të gazit nga galaktikat.

Drita duke dalë nga vrima e zezë është parë për herë të parë dhe është shkaktuar nga një përplaske e dy reve gjigante galaktike, sipas një studimi të ri.

Një shkëndijë drite me energji të madhe është vërejtur në hapësira të largëta – rreth 1.8 miliard vjet drite larg Tokës – nga detektori i valës gravitacionale LIGO, përcjell Gazeta Express.

Studiuesit pohojnë se zbulimi demanton astrofizikantët pasi supozohej se graviteti i një vrime të zezë ishte aq i madh sa asgjë nuk mund t’i shpëtonte.

Një ekip ndërkombëtar, përfshirë astronomët britanikë dhe amerikanë, ishin dëshmitarë të ‘flakërimeve’ masive të krijuara nga rrëzimi kolosal kozmik i dy vrimave të zeza në orbitë rreth një gjiganti supermasiv në qendër të një galaktike të largët.

Dr Nicholas Ross, nga Instituti i Universitetit të Edinburgut për Astronominë, tha që ndezja optike ishte rezultat i dy vrimave të zeza që shtypnin gazin rreth tyre.

Zjarri ndodhi në kornizën e duhur kohore dhe në vendin e duhur, për të qenë rastësi me ngjarjen e valës gravitacionale’ të zbuluar më parë nga detektorët në Tokë.

Vala e lidhur me flakët u kap nga detektorët gravitues të valës LIGO në Luiziana dhe homologu i saj evropian VIRGO në Cascina, Itali.

“Në studimin tonë, ne përfundojmë se shpërthimi ka të ngjarë rezultat i një shkrirje në vrimë të zezë, por ne nuk mund të përjashtojmë plotësisht mundësi të tjera,” tha Graham./Gazeta Express/

- Advertisement -

MË TË FUNDIT