Faktori i rrezikut të sindromës së këmbëve për vdekje të lidhura me zemrën

Sindromi i këmbëve të qeta (RLS) shoqërohet me rritje të rrezikut të sëmundjes kardiovaskulare (CVD) të lidhura me vdekjen midis grave.

Në mënyrë të veçantë, gratë kishin një gjasë më të madhe për vdekje 43% për shkak të sëmundjes kardiovaskulare gjatë një periudhe dhjetë vjeçare, në krahasim me ato pa RLS të diagnostikuar nga mjeku, transmeton lajmi.net.

Ky studim sugjeron që RLS mund të jetë një faktor i ri rreziku për vdekjen e lidhur me CVD , tha Gao, i cili është drejtor i Laboratorit Epidemiologjik të Nutricionale në Penn State.

Njerëzit me RLS janë në rrezik të ngritur nga CVD dhe kushte të tjera kronike, por studimet e mëparshme të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet te njerëzit me RLS kanë raportuar rezultate jo në përputhje,shkruan alternative medicine.

Zakonisht, njerëzit me RLS kanë sëmundje ose kushte të tjera, të tilla si mbipesha ose presioni i lartë i gjakut. Kjo mund ta bëjë të vështirë për të parë nëse vdekja e lidhur me CVD është për shkak të RLS ose këtyre kushteve të tjera, tha Gao.

Në këtë studim, Gao dhe kolegët e tij zbuluan se pasi përjashtuan pjesëmarrësit me këto kushte të tjera, lidhja midis RLS dhe vdekjes së lidhur me CVD u bë edhe më e fortë, gjë që sqaroi marrëdhëniet midis RLS dhe vdekshmërisë së lidhur me CVD.

Studiuesit dokumentuan 6.448 vdekje gjatë dhjetë viteve të ndjekjes. Kur u studiua vdekshmëria specifike për shkakun, pjesëmarrësit me RLS kishin një rrezik dukshëm më të lartë të vdekshmërisë së CVD në krahasim me ata pa RLS, tha Gao.

Studiuesit nuk gjetën një lidhje të konsiderueshme midis RLS dhe vdekshmërisë për shkak të kancerit dhe shkaqeve të tjera. /Lajmi.net/

- Advertisement -

MË TË FUNDIT