ÇKA NDODH NË TRUP KUR NDALOHET PIRJA E DUHANIT?

Shumë njerëz janë përpjekur disa herë për të ndaluar pirjen e duhanit, por nuk kanë pasur sukses për ta bërë këtë. Të tjerët e kishin arritur qëllimin, dhe e treta nuk mendojnë për ndërprerjen e duhanit.

Shikoni disa fakte që mund të ndihmojnë duhanpirësit që të fillojnë të mendojnë për lënien e cigares.

20 minuta pas përfundimit

Efekti i parë që ndodh 20 minuta pas cigares së fundit është ulja e presionit të gjakut dhe shkalla e zemrës drejt normales.

12 orë pas

Monoksidi i karbonit, i cili mund të jetë toksike në sasi të mëdha, vjen nga pjesa e djegur dhe hyn në trup me tym. Monoksidi i karbonit është fërkimi i qelizave duke ia bërë më të vështirë lidhjen me oksigjenin. Ky problem largohet pasi të keni ndaluar duhanin.

24 orë pas

Duhanpirësit kanë një shans 70 për qind më të madh të sulmit në zemër. Vetëm një ditë pasi ndalohet pirja e duhanit rrezikun fillon të ulet.

48 orë pas

Pas dy ditë ripërtërihen shqisat e nuhatjes dhe shijes.

Tre ditë pas ndalimit

Në këtë pikë trupi do të jetë plotësisht i pastër prej nikotinës. Megjithatë, efektet e nikotinës mbeten për disa kohë. Mund të jenë simptome fizike të tilla si dhimbje koke, marramendje dhe dhimbje barku . Në luftën me këto simptoma, ju mund Të shpërbleni veten me paratë që ju bëni duke kursyer paret e cigares.

Dy deri në tre javë pas ndërprerjes

Ju do të jeni në gjendje për të praktikuar dhe të angazhoheni në aktivitete fizike. Përveç kësaj , ju do të përmirësoni qarkullimin e gjakut dhe mushkëritë do të shërohen dhe ju do të merrni frymë më lehtë.

Nëntë muaj pas përfundimit

Pas kësaj periudhe, mushkëritë tuaja do të jetë shumë më rezistente ndaj infeksionit.

Një vit pas përfundimit

Rreziku i sëmundjeve të zemrës është reduktuar me 50 për qind.

Pesë vjet pas përfundimit

Rreziku nga sulmi në zemër tani është e njëjtë si në njerëz që nuk pinë duhan.

10 vjet pas përfundimit

Pas një dekade, rreziku vdekjes nga kanceri i mushkërive është përgjysmuar.

15 vjet pas përfundimit

Rreziku i sëmundjeve të zemrës është në të njëjtin nivel si jo-duhanpirësit.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT