Afro gjysmë milioni raste të pazgjidhura gjyqësore në Kosovë, 8000 në Veri

Qytetarët e Kosovës kanë probleme të mëdha për shkak se janë të rrethuar me gjysmë milion raste të pazgjidhura gjyqësore, nga të cilat rreth 8000 në veri të Kosovës, u tha sot në një diskutim publik që u mbajt sot në pjesën veriore të Mitrovicës.

Rastet e pazgjidhura do të jenë edhe më të larta nëse gjykatat në punën e veriut të Kosovës, zbatimi i marrëveshjes së Brukselit mbi gjyqësorin dhe integrimi i gjyqtarëve dhe prokurorëve serbë nuk janë nisur, prej të cilave vuajnë më së shumti qytetarët.

Prokurori Nenad Trifunovic ka thënë se është e vështirë të thuash se kur do të arrihet sistemi i integruar i drejtësisë në Kosovë, sepse kushtet teknike për të nuk janë siguruar duke vënë në dukje se nuk mund të bëhen për disa muaj.

Trifunovic, ka thënë gjithashtu se gjykatësit dhe prokurorët serbë formalisht, edhe pse konkurrenca është e përfunduar ende nuk e di se kush është i integruar nga gjyqtarët dhe prokurorët serbë dhe se kjo çështje është zgjidhur, ku ajo është publikuar në faqen e internetit Gjyqësor dhe Këshillit Prokurorial, i cili nuk është bërë.

“Ne të gjithë kemi informacione joformale dhe nga unë nuk do të ishte e udhës të përhapë thashetheme apo të spekulojë kur dihet jozyrtarisht, por kur do të kuptohet zyrtarisht nuk e di”, ka thënë Trifunovic kur u pyet nëse ai e di se cili prej kolegëve të tij është pranuar në konkurs.

Kurse avokati Nebojsa Valjic tha në një diskutim të zhvilluar në kuadër të projektit “Forcimi  i reformës së gjyqësorit në Kosovë”, e cila është mbështetur nga USAID-i për integrimin e gjyqësorit ka mbetur prapa dhe se arsyeja për këtë nuk është vetëm teknike, por është edhe dështimi në konkurrencën për pranimin e gjyqtarëve dhe prokurorëve.

“Ajo që është më e keqja nga të gjitha, unë mendoj se është vonuar padrejtësisht dhe është punë që nuk mund të përfundojë. Në pranverë dhe verë ishe një konkurs për stafin gjyqësor dhe ku janë marrë qindra kërkesa por të cilët me një fjalë nuk kanë përmbushur kërkesat, për shkak se ata nuk ishin punonjës të gjyqësorit serb”, ka thënë Valjic.

Në Kosovë,janë rreth gjysmë milioni raste të pazgjidhura gjyqësore, nga të cilat rreth 8000 në veri të Kosovës , ku sipas Vlajic gjykata në veri të vendit bëjnë që numri të jetë edhe më i lartë.

“Pse të jem unë për t’iu drejtuar gjykatës, kur nuk gjykata nuk punon. Qytetarët vuajnë dhe ata mburren se kanë vetëm 8000 mijë raste të pazgjidhura. Nëse keni pasur qasje në drejtësi, atëherë numri i madh i rasteve ishte në dhjetëra mijëra. E njëjta përqindje si në pjesën tjetër të Kosovës”, ka thënë Vlajic.

Kurse marrëveshja për gjyqësorin në Kosovë u nënshkrua në shkurt të vitit 2015.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT