A e keni ditur se në cilin shtet është shpikur rrethrrotullimi i parë?

Rrethrrotullimi është lloj kryqëzimi rrethor, i cili ka për qëllim minimizimin e trafikut dhe shmangien e incidenteve.
Kryqëzimet kanë ekzistuar para se të ndërtoheshin rrethrrotullimet dhe datojnë që në vitin 1768 në qytetin Bath të Anglisë, në 1899 në Gjermani dhe në 1907 në Paris.

Përdorimi i gjithanshëm i rrethrrotullimit filloi kur inxhinierët e Laboratorit të Kërkimit të Transportit në Mbretërinë e Bashkuara, rikonstrukturuan kryqëzimet rrethore gjatë viteve 1960.

Njeriu i parë që udhëhoqi këtë zhvillim është Franc Blackmore, i cili shpiku mini-rrethrrotullimet.

Në vitin 1966 rrethrrotullimet u bënë të detyrueshme në gjithë Mbretërinë e Bashkuar.

Ndërsa, që prej fillimit të shekullit të XX rrethrrotullimet filluan të përdoreshin gjerësisht në të gjithë kontinentin europian dhe tani shteti që ka më shumë rrethrrotullime është Franca.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT