TRI ROMANE TË ISMAIL KADARESË BOTOHEN NË SUEDI

Në gazetën “Expressen” të Suedisë, botimi i librave është shoqëruar me një recension të autorit Viktor Malm, titulluar “Pranë Kadaresë”. Tri romanet e suksesshme të Ismail Kadaresë, “Dimri i madh”, “Pallati i ëndrrave” dhe Kronikë në gur”, janë botuar në Stokholm të Suedisë nga shtëpia botuese “Modernista”, me përkthim nga Marianne Eyre, Agneta Rehder dhe Britt Arenander. Në gazetën “Expressen” të Suedisë, botimi i librave është shoqëruar me një recension të autorit Viktor Malm, titulluar “Pranë Kadaresë”. Malm vlerëson lartë këto tri romane, duke kritikuar vlerësimin që i bëhet Kadaresë si një historian, përkundër asaj që ai është në të vërtetë, pra një shkrimtar. Ai shkruan se edhe pse akademia e Nobelit vlerëson shkrimtarët varësisht nga qëndrimi kritik që mbajnë ata ndaj kohës ku jetojnë, Kadare duhet të vlerësohet si një letrar i aftë, në të kundërtën ai do të lexohet vetëm si gazetar. “Romani ‘Dimri i madh’ jep një raport ku rrëfehet e vërteta për jetën në Shqipërinë Komuniste, me një lloj çiltërsie të cilën mund ta kuptojmë vetëm përmes linjave asnjanëse dhe autentike të stilit të rrëfimit, pa zbukurime”, shkruan Malm në “Expressen”. Kadare ka vite që nominohet për çmimin Nobel, çmimin më prestigjioz të letërsisë në botë, të cilin këtë vit e fitoi shkrimtari pak i njohur francez, Patrick Modiano.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT