10 milionë telefona Android raportohen të jenë prekur nga viruset kineze

10 milionë pajisje Android janë prekur nga një virus, i quajtur HummingBad, sipas Pikës së Kontrollit. Firma kibernetike tha se e ka zbuluar virusin në shkurt, dhe e ka ndjekur atë që atëherë.

Ajo që e bën HummingBad veçanërisht të rrezikshëm është grupi që qëndron pas tij, një ekip zhvilluesish në Yingmob, agjenci e cila merret me reklama dhe baza e saj ndodhet në Pekin.

“Yingmob ka disa ekipe programuesish legjitim, për platformën e reklamimeve”, pohon raporti. “Ekipi përgjegjës për zhvillimin e virusit është Ekipi i Zhvillimit për Platformat e Jashtme ” të cilat përfshijnë katër grupe me 25 persona të punësuar. ”

Virusi instalon një pjesë e quajtur rootkit në pajisjet e infektuara Android, duke i dhënë akses nivelit administrativ tek telefonat inteligjentë. Kjo qasje është përdorur për të gjeneruar të ardhura nga reklamat mashtruese deri në 300.000 $ në muaj përmes shkarkimit të detyruar të aplikacioneve dhe klikimeve mbi reklama.

Pjesa më e madhe e viktimave janë në Kinë dhe Indi, me 1.6 milion dhe 1.35 milion raste respektivisht. Filipinet, Indonezia dhe Turqia janë në krye të listës gjithashtu, ndërsa SHBA ka 288,800 pajisje të infektuara. Britania e Madhe dhe Australia kanë secila më pak se 100.000 pajisje të prekura nga HummingBad, njofton krokodili.al

- Advertisement -

MË TË FUNDIT