​Fotografi të vjetra që dëshmojnë pjesëmarrjen e shqiptarëve në Luftën e Çanakkalasë (FOTO)

Fitorja e Çanakkalasë në 1915, dha ndërgjegjen e të qënurit kombi turk. Kjo luftë, është edhe një pikë kthesë në rrugën që shkoi drejt Republikës së Turqisë. 18 marsi që është fitorja e Luftës Detare përkujtohet çdo vit si dita e dëshmorëve, ndërsa në 25 prill Turqia mirëpret nipërit e anakëve që vijnë për të përkujtuar gjyshërit.

Në këtë luftë janë me mijëra edhe ata shqiptarë të cilët luftuan në radhët e forcave turke. Kryesisht ata ishin nga shqiptarët që aktualisht gjenden në Maqedoni, në Kosovë e në Greqi. Ata priten në hyrje të parkut përkujtimore, nga një statujë e Mehmetçikut, i cili mbart në krahë një ushtar anzak. Viti 2015 ka një rëndësi të veçantë sepse është 100­vjetori i fitores së Çanakkalasë.

Populli turk zhvillon aktivitete të ndryshme dhe programe përkujtimore për të treguar legjendën e të parëve që i kanë dhuruar këtë tokë dhe për të mbajtur të gjallë kujtimin e tyre. Populli i Turqisë nuk e harruar kurrë rëndësinë e kësaj lufte për Republikën. Nëse do të kalohej Çanakkalaja, do të merrte fund Perandoria Osmane dhe nuk do të kishte pasur.

- Advertisement -

MË TË FUNDIT